‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Polițiștii fac abuz de putere în teritoriu, alungând muncitorii de pe câmpuri

Producători: Polițiștii fac abuz de putere în teritoriu, alungând muncitorii de pe câmpuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La adresa redacției Agrobiznes a fost transmis un mesaj din partea mai multor fermieri din țară care susțin că unele organe de control nu cunosc care sunt măsurile ce trebuie aplicate pentru a evita răspândirea coronavirusului și fac abuz de putere.

Potrivit acestora, unii reprezentanți ai poliției inspectează câmpurile și plantațiile din țară, iar în cazul depistării zilierilor, acestora nu le este permis să lucreze și sunt alungați de pe câmpuri.

„Avem lucrări esențiale, care nu pot fi neglijate. Nu e suficient faptul că timp de o săptămână nu avem acces la chimicalele necesare, sunt și așa destul de greu de găsit oameni care să lucreze, iar acum și aceștia sunt alungați. Sunt cazuri când nici polițiștii nu au măști și echipamente de protecție corespunzătoare, dar nouă nu ne permit să lucrăm. Credem că aceștia nu sunt informați corect. Sunt respectate distanțele, fiecare lucrează pe rândul său. Acești oameni, ce lucrează în câmp, nu sunt mai mult supuși riscului de a fi contaminați decât cei ce merg la magazine sau supermarketuri, unde oricum e îmbulzeală”, ne-au scris fermierii.

Producătorii susțin că nu știu unde să se adreseze, pentru că le este frică să nu primească amenzi nefondate.

Contactată de Agrobiznes, Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, a confirmat faptul că fermierii întâlnesc dificultăți la acest capitol.

„Este adevărat. Chiar ieri în satul Puhoi, Ialoveni un echipaj de poliție s-a oprit și a alungat muncitorii din câmp. Fermierii nu pot să aștepte și trebuie să realizeze lucrările la timp. Cred că aceștia fac abuz. Dacă oamenii sunt echipați și lucrează fiecare pe rândul său de ce nu este permis acest lucru? I-au alungat pe toți. Plus, măștile și produsele pentru dezinfecție sunt foarte greu de găsit peste tot. Magazinele specializate trebuiau deschise de ieri, nu de luni. Avem lucrări urgente, de fermieri depinde siguranța alimentară a țării, iar acest lucru nu este înțeles de toți. Natura nu așteaptă, nu așteaptă nici bolile și nici dăunătorii”, a spus Aneta Ganenco.

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, susține că producătorii pomicoli încă nu au anunțat cazuri în care poliția să nu permită muncitorilor să lucreze. În schimb, problema insuficienței brațelor de muncă devine din ce în ce mai stridentă.

„Probabil, doar pentru cei ce nu sunt echipați corespunzător este interzis să lucreze în câmp. Producătorii de fructe nu au anunțat despre acest lucru. În ceea ce privește muncitorii zilieri, mereu a fost o problemă, iar acum s-a accentuat și mai mult”, ne-a spus Vitalie Gorincioi.

Fermierii cer autorităților „să intervină și soluționeze problema, iar reprezentanții poliției să fie informați corect în ce condiții este permisă activitatea în grup și care sunt regulile ce trebuie respectate”.

‹ adv ›

FOTO: canal2.md; imagine simbol.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›