‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii moldoveni planifică să exporte noi cantități de mere în India

Producătorii moldoveni planifică să exporte noi cantități de mere în India

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vicepremierul Vladimir Bolea a susținut un briefing de presă despre vizita efectuată în India, în această săptămână, alături de directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Radu Musteață, de secretarul de stat Andrian Digolean și de reprezentanții Asociației Moldova Fruct. 

Este o premieră când o delegație moldovenească merge în India pentru a avea întrevederi cu oficiali de la Ministerul Agriculturii și Bunăstării Fermierilor, de la Ministerul Comerțului și Industriei, de la Ministerul de Externe, dar și cu membrii Federației Camerelor de Comerț și Industrie, care au reprezentat circa 30 de companii. 

„Scopul a fost de a discuta cu autoritățile din India și mediul de afaceri despre potențialul și capacitățile noastre de export. Partea indiană s-a arătat cointeresată de fortificarea relațiilor bilaterale pe segmentul agroalimentar, întrucât comerțul cu produse agroalimentare este la o etapă incipientă. În luna octombrie, la New Dehli, va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova, când India deține președinția G20. Cu siguranță, deschiderea misiunii diplomatice va impulsiona semnificativ cooperarea politică și comercială, în special în domeniul agricol”, a declarat Vladimir Bolea. 

Oficialul a mai declarat că s-a convenit asupra unui angajament comun – elaborarea și semnarea unui Memorandum de Cooperare între ministerele omoloage responsabile de segmentul agriculturii și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru ca producătorii agricoli să dispună de un cadru de activitate clar și transparent. 

Documentul va fi orientat pe câteva direcții de cooperare: digitalizarea agriculturii, schimb de experiență, mobilități academice pentru studenți, acces pe piață, cerințe fitosanitare, transfer de tehnologii.

În lunile septembrie-octombrie, producătorii moldoveni preconizează să exporte noi cantități de mere în India, după cele aproximativ 100 de tone exportate la începutul anului. 

„În cadrul vizitei au fost stabilite contacte bune între ANSA si instituția similară din India. Directorul ANSA a agreat cu oficialii indieni pașii necesari pentru autorizarea exportului de mere în India, din punct de vedere fito-sanitar, ca să putem majora cantitățile de mere livrate. Am vorbit despre soluții de optimizare din punct de vedere a logisticii – principalul impediment al exporturilor naționale către piețele induse.

Oficialii indieni au luat în calcul posibilitățile noastre de a livra produse sigure și calitative, comunicând că ar fi interesați de uleiul nostru vegetal, de fructe uscate (prune), mere în stare proaspătă și vinuri pentru sectorul HORECA. Le-am comunicat despre interesul țării noastre de a importa fertilizanți și pesticide la preț competitiv, cunoscând calitatea înaltă a acestora produse din India”,a menționat Vladimir Bolea. 

Vizita se încadrează în eforturile Guvernului, susținute de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență rurală în Moldova, de a diversifica piața pentru produsele agricole și de a valorifica oportunitățile de export pe piețe netradiționale.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›