‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducția alcoolică și vitivinicolă autohtonă va fi scutită de obligativitatea certificării conformității

Producția alcoolică și vitivinicolă autohtonă va fi scutită de obligativitatea certificării conformității

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producția alcoolică și vitivinicolă autohtonă va fi scutită de obligativitatea evaluării conformității. O inițiativă legislativă care prevede acest lucru a fost adoptată de Parlament în lectura a doua.

Proiectul prevede armonizarea legislației naționale în domeniul producției alcoolice și producției vitivinicole la rigorile Uniunii Europene.

Odată cu excluderea certificării, responsabilitatea pentru calitatea produselor revine, în întregime, agenților economici. Pentru aceeași producție, provenită din import, se va menține certificarea obligatorie.

De asemenea, se exclude obligativitatea ținerii carnetului de viticultor, deoarece acesta conține informații similare celor din factura fiscală și din alte documente care însoțesc marfa la comercializare.

Proiectul reglementează și condițiile generale privind calitatea producției alcoolice și a responsabilității producătorului sau a importatorului pentru calitatea produselor plasate pe piață.

Totodată, pentru a oferi posibilitate producătorilor de struguri ce dețin suprafețe mici de plantații viticole, însă cu potențial pentru industria vinicolă, dar și cei cu struguri de masă, solicitați de consumator, să-și comercializeze marfa, actul adoptat prevede ca limita de suprafață preconizată pentru înregistrare în Registrul vitivinicol să fie redusă la 0,1 hectare.

‹ adv ›

Conform cadrului normativ național ce reglementează sectorul vitivinicol, doar strugurii recoltați de pe plantațiile viticole cu suprafața mai mare de 0,15 hectare, înregistrate în Registrul vitivinicol al Republicii Moldova, pot fi comercializați pe piață în calitate de struguri producție-marfă.

Inițiativa legislativă privind modificarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice și Legii viei și vinului a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›