‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 mai, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoză: prețurile la benzină şi motorină vor continua să crească

Prognoză: prețurile la benzină şi motorină vor continua să crească

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile la carburanţi pe piaţa moldovenească continuă să crească şi au ajuns, iarăşi, la nivelele de acum 3-4 luni. Tendinţa este una globală şi, deocamdată, nu sunt factori care ar arăta că creşterea se va opri, notează Mold-street.

De la începutul lunii iulie 2023, preţurile la pompă la benzină şi motorină au crescut în medie cu peste un leu, iar în ultimele două luni cu peste doi lei pentru un litru, arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, prețul maxim de referință, stabilit la data de 28.07.2023 aplicabil pentru perioada de 29-31.07.2023 este de:

ANRE explică această scumpire prin evoluțiile de pe piețele internaționale a produselor petroliere, ce pe parcursul lunii iulie au crescut cu circa 140-145 dolari pentru o tonă cotațiile Platts pentru produsele derivate din petrol.

„Astfel, dacă la începutul lunii curente cotațiile Platts pentru motorină erau de circa 705-710 dolari/tona, actualmente acestea au crescut până la 850 dolari/tona, nivel înregistrat ultima dată în luna martie a anului curent. În cazul benzinei, cotațiile au crescut până la 945 dolari/tona, ceea ce corespunde nivelului înregistrat încă în luna noiembrie a anului 2022”, precizează autoritatea de reglementare.

ANRE reamintește că, piața produselor petroliere resimte puternic ultimele decizii luate în cadrul OPEC+, în special cele de reducere a producției și exportului de petrol de către Arabia Saudită și Federația Rusă.

De notat că, prețul petrolului marca Brent a trecut vineri, 28 iulie, de nivelul de 85 de dolari pe baril, pentru prima dată din aprilie, susținut de oferta limitată de reducerile de producție ale OPEC+ și de revenirea optimismului privind perspectivele cererii chineze și creșterea economiei globale, în special americane.

‹ adv ›

La acestea se adaugă stocurile reduse şi o serie de incidente în rafinării.

Astfel, de la începutul lunii iulie, preţul petrolului marca Brent a crescut cu circa 14%, iar în ultimele 3-5 zile cu circa 5% şi se află în jurul cotaţiei de 85 de dolari pentru un baril.

„Considerăm că piața petrolului este subaprovizionată. Păstrăm o perspectivă pozitivă și așteptăm ca prețul petrolului Brent să crească la 85–90 dolari pe baril în lunile următoare”, afirmă analiștii UBS într-un raport citat de Reuters.

În consecinţă, ne putem aştepta la noi scumpiri a carburanţilor pe piaţa Republicii Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›