‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProiect de lege: Mai multe produse din Ucraina aflate în tranzit, scutite de controlul...

Proiect de lege: Mai multe produse din Ucraina aflate în tranzit, scutite de controlul ANSA în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Până la sfârșitul anului, cerealele, rapița, dar și semințele de floarea-soarelui din Ucraina, care tranzitează Republica Moldova, vor fi scutite de controalele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), notează ipn.md.

Un proiect de lege, care prevede exceptarea de la controlul ANSA a acestor mărfuri transportate în regim de tranzit, a fost înregistrat în Parlament.

Autorul proiectului, deputatul Alexandr Trubca, precizează că această inițiativă a fost elaborată pentru a îmbunătăți fluxul schimburilor comerciale între Ucraina și Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul sub-comitetului SPS Moldova-UE, partea europeană a ridicat problema tranzitului mărfurilor de origine non-animală și a aglomerării create la frontiera Republicii Moldova, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire, ca urmare a creșterii fluxului de mărfuri din Ucraina.

În urma discuțiilor la nivel tehnic cu partea europeană, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor i-a fost recomandată preluarea practicilor Uniunii Europene de gestionare a fluxurilor de produse și furaje de origine non-animală, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, ceea ce presupune renunțarea la controalele oficiale la frontieră efectuate de către ANSA.

Potrivit autorului, întrucât fluxul de mărfuri menționate mai sus au destinația porturilor de la Marea Neagră, plenipotențiar se consideră că această prevedere ar trebui aplicată exclusiv punctelor de trecere a frontierei de la sud cu destinația sud-vest.

‹ adv ›

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat în Parlament.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›