‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 18 iunie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRaportul UTM: rezultatele la un an după integrarea ex-UASM

Raportul UTM: rezultatele la un an după integrarea ex-UASM

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La un an de la integrarea fostei Universități Agrare de Stat din Moldova în cadrul UTM și fondarea facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, conducerea UTM a prezentat următoarele rezultate:

Conform statisticii preluate de la Secția Resurse Umane a UASM, la data de 30.06.2022 la UASM erau angajați:

 • personal didactic și științifico-didactic – 260;
 • personal nondidactic – 330.

Urmare a aprobării HG nr. 485/2022 privind reorganizarea IÎS, de la UASM au fost preluate 446 dosare ale salariaților, dintre care 94 erau dosare ale personalului care desfășoară activități didactice și științifico-didactice.

„Multe dosare erau lipsă sau incomplete și au fost restabilite/completate de către colaboratorii Serviciului Resurse Umane al UTM. Începând cu data de 01.09.2022 la UTM au fost încadrați: personal didactic – 82 (din cei 94 care erau angajați la 30.08.2022) și personal nondidactic – 304.

Chiar dacă în cadrul protestelor organizate de către reprezentanții UASM a fost vehiculată cifra de peste 5000 studenți, ulterior reducându-se la 3500, urmare a transferului dosarelor și a prezentării de către responsabili a informației despre numărul real a studenților s-a identificat un număr total de 2287 studenți la 6 facultăți din cadrul UASM, majoritatea fiind la frecvență redusă și de la programele de studii din domeniile Economie și Drept”, menționează Viorel Bostan, rectorul UTM.

Potrivit lui, la domeniile de formare Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost identificați:

 • facultatea de Agronomie – 347 studenți la licență, dintre care 168 la frecvență redusă;
 • facultatea de Horticultură – 187 studenți la licență, dintre care 67 la frecvență redusă;
 • facultatea de Medicină Veterinară – 172 studenți la studii integrate.

„Reieșind din numărul studenților, spațiile disponibile și analiza economico-financiară a fost luată decizia de a transfera studenții și cadrele didactice de la facultățile Inginerie, Economie, Cadastru și Drept la facultățile de profil existente la UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei și de a comasa facultățile de Agronomie și Horticultură.

Prin urmare, în cadrul UTM au fost formate două noi facultăți:

„Situația bunurilor imobile proprietate publică, aflate în gestiune ex-UASM denotă clar lipsa preocupării de către persoanele responsabile de integritatea și starea tehnică a acestora. În perioada rece a anului temperatura aerului în sălile de curs, laboratoare și birouri din corpurile de studii a campusului Mircești era de 14-16 grade C.

Sistemul de alimentare cu caldură nu a fost reparat de zeci de ani, pe alocuri era lipsă, iar 90% din geamuri aveau un grad de deterioare înalt. Lotul experimental din campusul Mircești era în paragină. Ferma didactică avea echipamente de deservire defectate. Multe spații nu erau utilizate de mai mulți ani”, explică Viorel Bostan.

În anul 2023, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a trecut printr-un amplu proces de renovare, realizându-se:

‹ adv ›

Investiții în infrastructură (reparații săli de instruire, căi de acces, grupuri sanitare, intervenții pe sistemele termice, apă și canalizare etc.).

Volumul lucrărilor efectuate este de 11 milioane lei, printre care:

 • Au fost instalate 312 geamuri noi termopan, 67 uși noi din PVC.
 • A fost schimbat integral/reparat sistemul de alimentare cu caldură în 4 corpuri de studii (2540 secții de calorifere, 1426 m de țeavă de apă și canalizare).
 • Au fost reparate capital 39 auditorii, 7 laboratoare, 10 birouri pentru profesori.
 • Au fost pavate/asfaltate și iluminate căi de acces spre corpurile de studii 1300 m2.
 • Reparate utilajele de la ferma didactică, instalat gard, reparații curente a încăperilor.
 • Curățat și replantat lotul experimental.
 • Includerea domeniului Stiințe Agricole și Medicina Veterinară în proiectul Băncii Mondiale, etapa 2 cu finanțarea asigurată de 1,1 milioane euro.
 • Obținerea finanțării suplimentare de 250 mii euro din proiectul Livada Moldovei, investiți în două sere tehnologizate.
 • Obținerea finanțării complimentară pentru dotarea laboratoarelor în Științe Agricole și Medicină Veterinară în volum de peste 3 milioane lei.
 • Negocierea referitor la transmiterea în gestiunea UTM a circa 570 ha de pământ arabil pentru stațiunea didactică, aspect care va contribui la formarea abilităților practice a studenților la desfășurarea activităților de cercetare aplicată în Agronomie și Horticultură.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›