‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVIDEO. Recolta de cereale în 2015: Mai puțin decât anul trecut, dar mai calitativ....

VIDEO. Recolta de cereale în 2015: Mai puțin decât anul trecut, dar mai calitativ. Iată rezultatele

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În acest an recolta de produse cerealiere este mai mică cu 15% comparativ cu anul 2014. În total s-au recoltat 920 mii tone de grâu. Datele secerișului au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținută de ministrul Agriculturii, Ion Sula.

În acest an recolta medie de grâu este 2,8 tone la hectar. Recolta minimă este de 1,5 tone. Recordul este de 7,3 tone la hectar. Acest rezultat a fost obținut de pe terenurile unde au fost respectate tehnologiile și unde culturile au fost irigate.

Recolta medie la orz este de 2,4 tone la hectar, iar de rapiță este de 1,7 tone la hectar.

„Aceasta asigură securitatea alimentară și furajeră a țării. Dacă e să ne referim la securitatea alimentară, necesarul anual este de 340 mii tone. Anul acesta, cantitatea necesară va fi disponibilă pentru a oferi procesatorilor de produse de panificație. În ceea ce privește securitatea furajeră, practic sectorul zootehnic va avea cantitatea necesară de furaje pentru a putea menține și dezvolta sectorul dat,” a menționat ministrul Agriculturii, Ion Sula.

Anul acesta 65% din cantitatea de grâu este alimentar, (anul trecut doar 40% din toată cantitatea a fost grâu alimentar) ceea ce va da posibilitatea ca grâul să fie vândut la un preț mai bun. Astăzi prețul la grâu este de 2,8-3 lei/kg, la orz 2,5-2,7 lei/kg, iar la rapiță 7,2 lei/kg.

„Pentru semănatul de toamnă suntem asigurați în proporție de 80% la sută cu semințe autohtone, restul de 20% vor fi asigurate cu semințe din import”, a specificat ministrul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›