‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecoltă istorică și exporturi record pentru cel mai mare producător de grâu din UE

Recoltă istorică și exporturi record pentru cel mai mare producător de grâu din UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Franţa va fi nevoită să exporte peste 20 de milioane de tone de grâu în sezonul actual, după ce a strâns cea de-a doua cea mai mare recoltă de grâu din istorie. Doar de trei ori până acum Franţa, cel mai mare producător şi exportator de grâu din Uniunea Europeană, a exportat o cantitate de 20 de milioane de tone de grâu într-un sezon. Principalele pieţe de export pentru grâul francez sunt Algeria, Maroc şi Egipt, scrie Agroinfo.ro.

Recoltă istorică de grâu în Franţa: Peste 39 milioane tone!

Potrivit firmei de consultanță Agritel, în acest an, Franţa a recoltat 39,2 milioane de tone de grâu, în creştere cu 14,9% faţă de anul 2018. Firma de consultanţă estimează că mai mult de jumătate din exporturile de grâu ale Franţei în acest an, sau 11,3 milioane tone, vor trebui livrate în afara Uniunii Europene.

Chiar dacă exportul a 20 de milioane de tone de grâu într-un sezon reprezintă o provocare, acest nivel poate fi atins, având în vedere avantajele competitive ale grâului în raport cu porumbul pe pieţele mondiale. Presat de recolta mare şi ajutat de un nivel redus al monedei euro, grâul francez începe să fie mai competitiv.

Estimări: Exporturile UE de grâu – 26 milioane de tone

La nivelul UE, Agritel estimează că exporturile totale de grâu ar putea să se ridice la 26 de milioane de tone în sezonul actual. Acestea ar reprezenta cel mai ridicat nivel al exporturilor din ultimele sezoane, ceea ce ar permite UE să îşi păstreze poziţia de al treilea mare exportator mondial de grâu, după Rusia şi SUA.

Producţii record de grâu şi în Ucraina şi Rusia

Exporturile de grâu ale competitorilor din bazinul Mării Negre ar urma să rămână stabile, la aproximativ 60 de milioane de tone în acest sezon. Producţia de grâu a Ucrainei este estimată la un nivel record de 28,2 milioane de tone, în timp ce Rusia ar urma să înregistreze a doua mare recoltă din istorie, la aproximativ 75,2 milioane de tone, susţine Agritel.

În schimb, Kazahstanul a recoltat doar 13,3 milioane de tone de grâu, cea mai mică producţie din ultimii cinci ani. Acest lucru lasă loc liber pentru alţi exportatori, inclusiv Franţa, pe fondul unei aşteptate creşteri a importurilor globale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›