‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleReducerea temperaturii din zona rădăcinii permite obţinerea salatei de calitate

Reducerea temperaturii din zona rădăcinii permite obţinerea salatei de calitate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Firma „Roots Sustainable Agricultural Technologies-RZTO” din Israel a finalizat primul proiect într-o întreprindere comercială, în care se aplică tehnologia optimizării temperaturii în zona radiculară a salatei crescute în sistemul hidroponic NFT. Proiectul a fost realizat împreună cu compania „Teshuva Agricultural Products”, care a construit sistemul de creştere a salatei în vase speciale.

Aplicarea tehnologiei inovative a permis micşorarea temperaturii soluţiei hrănitoare cu 11°C, când temperatura aerului era de 40°C. Reducerea temperaturii a contribuit la calitatea salatei şi a micşorat ciclul de producere a salatei cu 20%, în comparaţie cu metoda tradiţională fără controlul temperaturii soluţiei. Pentru aceasta a fost utilizată o pompă ce cheltuie foarte puţină energie.

Potrivit șefului companiei RZTO Dr. Sharon Devir, în prezent, nimeni în lume nu oferă sisteme de răcire pentru soluții sau substraturi hidroponice, inclusiv pentru sacii cu sol.

„Anul acesta, temperaturile înalte înregistrate în Europa şi ţările cu o climă tropică, provoacă supraîncălzirea rădăcinii, reduce capacitatea de absorbţie a acestora şi rezistenţa la boli şi dăunători. Iar prin aplicarea tehnologiei create de noi plantele sunt protejate în perioadele de stres şi înregistrează recolte remarcabile”, a explicat Sharon Devir.

De când a început proiectul, în regiunea unde se află întreprinderea, au fost multe zile însorite cu vânt puternic şi temperaturi de 40°C. În rezultat, au fost rupte de vânt multe grile de umbrire, iar plantele se sufocau şi se uscau. Pe când plantele din serele în care se distribuia soluţia prerăcită nu au fost afectate, chiar dacă se aflau în aceleaşi condiţii de stres.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›