‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRegulamentul privind acordarea suportului tinerilor absolvenți medici veterinari - în vigoare

Regulamentul privind acordarea suportului tinerilor absolvenți medici veterinari – în vigoare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

A intrat în vigoare Regulamentul privind acordarea facilităților tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior în domeniul medicinei veterinare, aprobat prin HG 611/2023!

Astfel, medicii, absolvenți ai facultății de medicină veterinară, fie din țară, fie de peste hotare, care vor profesa în domeniu pot primi:

 • Indemnizație unică în mărime de 15 salarii medii pe economie, care se vor achita în trei rate egale (după expirarea primei luni și, ulterior, la finele fiecărui an de activitate);
 • Compensație pentru cheltuielile de închiriere a locuinței sau locuință gratuită, acordată de autoritatea administrației publice locale;
 • Compensare lunară a costului a 30 kW/oră de energie electrică și compensare anuală a costului unui metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze.

De asemenea, s-au extins domeniile de activitate pentru absolvenții facultății de medicină veterinară, după cum urmează:

 • supravegherea sănătății și bunăstării animalelor;
 • siguranța produselor de origine animală;
 • diagnosticul de laborator veterinar;
 • supravegherea salubrității hranei pentru animale;
 • identificarea, înregistrarea și trasabilitatea animalelor;
 • prescrierea, eliberarea, comercializarea cu amănuntul, administrarea și aplicarea medicamentelor de uz veterinar, a raticidelor și a dezinfectanților;
 • controlul inofensivității și impactului asupra animalelor al medicamentelor de uz veterinar, al produselor cosmetice, igienice, al dezinfectanților, al accesoriilor și al altor produse destinate animalelor;
 • participarea la procesul de autorizare a obiectivelor agenților economici prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară;

Medicii veterinari absolvenți se pot angaja în cadrul întreprinderilor, gospodăriilor țărănești, fermelor de creștere a animalelor, abatoarelor, instituțiilor statului (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar), clinicilor și farmaciilor veterinare, care necesită prezența nemijlocită a medicului veterinar.

Totodată, aceștia au posibilitatea să profeseze în una din formele organizatorice și juridice ale activității de antreprenoriat, cum ar fi: clinicile și farmaciile veterinare, prestarea serviciilor pentru crescătorii de animale etc.

Important! Beneficiari pot fi absolvenții instituțiilor de învățământ superior, care, în următorii doi ani după absolvire, se angajează sau exercită independent profesiunea de medic veterinar în orașe și sate (comune), cu excepția orașelor Chișinău și Bălți.

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, fermierii și antreprenorii care au domenii de activitate ce implică prezența medicului veterinar, este gata să acorde tot suportul informativ și profesional pentru creșterea tinerilor specialiști, care doresc să profeseze în zonele unde există o lipsă acută de medici veterinari.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›