FOTO: bizlaw.md

Republica Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, dintre care 22,5 mii de terenuri irigate, potrivit Cadastrului funciar aprobat de guvern în ședința de astăzi. Potrivit documentului, la situaţia de la 1 ianuarie 2019, suprafața totală a Republicii Moldova era de 3 milioane 384,7 mii de hectare, informează Moldpres.

Potrivit Cadastrului funciar, numărul deținătorilor de terenuri cu destinație agricolă se ridică la 1 milion 330,9 mii de proprietari. Terenurile proprietate publică a statului ocupă o suprafață totală de 784,2 mii de hectare sau 23,2 la sută din total, cele ale unităților administrativ-teritoriale – peste 702,06 mii de hectare. Terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafață de peste 1,89 milioane de hectare care se află în proprietate a 1 milion 282 mii de deținători.

În comparație cu situația de la 1 ianuarie 2018, se constată o diminuare a fondului de rezervă cu 33,3 mii de hectare, urmare a excluderii terenurilor ocupate de construcții și anexe a fostelor unități agricole. Aceste terenuri au fost incluse în categoria celor cu destinație agricolă.

Cadastrul funciar asigură autoritățile administrației publice centrale și locale, întreprinderile, instituțiile, organizațiile interesate și cetățenii cu informații despre statutul juridic al terenurilor, suprafețele și calitatea acestora, titularii dreptului de proprietate și de folosință asupra terenului.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here