‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
41.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRepublica Moldova devine capitala europeană a turismului vitivinicol

Republica Moldova devine capitala europeană a turismului vitivinicol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova devine capitala europeană a turismului vitivinicol! În perioada 17-19 octombrie, țara noastră va găzdui Adunarea Generală a „ITER VITIS – Les Chemins de la vigne” – ruta oenoturistică europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din țările membre, susținută de Federația Europeană ITER VITIS și certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009.

Anunțul a fost făcut la cea de-a cincea ediție a ANTRIM Incoming Tourism Forum 2024, organizată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM).

La evenimentul din toamnă vor participa reprezentanții celor 22 de state membre ale Federației „ITER VITIS”, dar și reprezentanți ai Consiliului Europei, instituție care contribuie și participă la protejarea patrimoniului natural și a diversității culturale paneuropene.

‹ adv ›

Elena Stepanov, Directorul Executiv, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern:

„ANTRIM, ca asociație membră a ITER VITIS, susține turismul vitivinicol și poziționarea Republicii Moldova în rândul țărilor vinicole consacrate.

De aceea, „Drumul Vinului Moldovei” a devenit primul itinerariu turistic din țară certificat ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei, iar distincția este o confirmarea a eforturilor de promovare a unui turism cultural și sustenabil.

Aceste succese nu ar fi fost posibile fără suportul USAID, care în ultimul deceniu, a susținut transformarea și revigorarea industriei turismului din Moldova.

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM) a beneficiat de expertiză, resurse și finanțare, care au fost esențiale pentru crearea unor programe de dezvoltare ce au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii turistice, la creșterea calității serviciilor oferite și care totodată, au adus beneficii economice semnificative pentru comunitățile locale. Grație acestor eforturi, Republica Moldova a reușit să devină o destinație turistică competitivă pe scena internațională și să-și cristalizeze o ofertă turistică ce oferă experiențe autentice și durabile.”

În cei 10 ani de activitate Asociația Națională pentru Turism Intern și Receptor a implementat și promovat cele mai bune practici în domeniul turismului viticol.

În acest sens, au fost sprijinite inițiative care protejează și promovează tradiția milenară a viței-de-vie și a vinului, precum și peisajul turistic legat de acestea.

‹ adv ›

De asemenea, accentul a fost pus pe inovație și pe promovarea durabilității și a ofertei gastronomice fabuloase păstrată și transmisă din generație în generație. 

Andrei Chistol, Secretar de stat, Ministerul Culturii al Republicii Moldova:

„Găzduirea Adunării Generale a ITER VITIS în Moldova, un eveniment de importanță majoră, este un motiv de mândrie și reprezintă suma eforturilor depuse, activităților întreprinse și angajamentelor asumate pentru promovarea culturii și turismului vitivinicol.

Atragerea unor astfel de manifestări contribuie semnificativ la creșterea vizibilității și interesului pentru Moldova în rândul țărilor membre ITER VITIS, iar acest succes evidențiază, de asemenea, potențialul nostru de integrare europeană și dorința de a ne alinia la standardele internaționale.

Parteneriatul și colaborarea cu organizații internaționale rămân esențiale pentru dezvoltarea și promovarea valorilor noastre culturale.

Ministerul Culturii va continua să investească în inițiative care aduc beneficii economice și sociale pe termen lung.

Adunarea Generală ITER VITIS reprezintă un pas important în consolidarea imaginii Republicii Moldova ca destinație turistică și culturală de importanță globală.”

Începând cu anul 2020, Ruta Drumul Vinului Moldovei a devenit parte a rețelei ITER VITIS, oferind experiențe vitivinicole autentice și itinerarii de enoturism care încurajează turiștii să descopere elementele prețioase ale vechii culturi europene a vinului, dar și revigorarea vibrantă a tradițiilor vitivinicole, susținute de o nouă generație de vinificatori.

‹ adv ›

Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerare certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum: drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul intercultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului.

Incoming Tourism Forum 2024 a avut loc în contextul aniversării unui deceniu de eforturi ale Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM) – un pilon de sprijin pentru turismul local, care promovează inovația în domeniu și contribuie semnificativ la dezvoltare sustenabilă a afacerilor din turism. 

Printre cele mai importante succese se numără deschiderea primului Centru Național de Informare pentru Turiști din Moldova, crearea și marcarea a peste 300 km de trasee turistice de drumeții, organizarea și promovarea Republicii Moldova la peste 100 de evenimente internaționale, târguri și expoziții, vizitele a sute de jurnaliști străini în Republica Moldova, contribuția la apariția a peste 200 de articole în presa internațională ce promovează oferta turistică a țării, punând în valoare frumusețile naturale ale Moldovei, afilierea Drumului Vinului Moldovei la Ruta Cultural Europeană ITER VITIS cu cele peste 40 de vinării și crame dotate cu facilități turistice, dezvoltarea a zeci de produse turistice noi pentru a diversifica oferta turistică și contribuția la creșterea semnificativă a numărului de turiști și a economiei naționale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›