‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRepublica Moldova, în topul exportatorilor din lume de mere, prune, cireșe și caise

Republica Moldova, în topul exportatorilor din lume de mere, prune, cireșe și caise

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova se numără printre primii 10 exportatori din lume de mere și prune.

Totodată, se află printre primii 20 de exportatori de cireșe și caise, arată datele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, scrie Radio Chișinău.

Anual, în țara noastră sunt recoltate peste 500 de mii de tone de fructe. Livezile de mere ocupă circa 56 000 de hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere.

În livezile din Republica Moldova sunt cultivate mai mult de 20 de soiuri de mere, cele mai multe fiind: Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith și Renet Smirenco.

Cu un volum de producere tot mai mare, capacități de sortare și depozitare moderne, merele din Moldova își găsesc consumatori fideli în Europa de Vest, Orientul Mijlociu și mai departe.

Și prunele se bucură de o cerere înaltă, ocupând locul doi în topul celor mai exportate fructe din țara noastră, livrate în stare proaspătă.

‹ adv ›

În prezent, prunele sunt produse pe o suprafață de circa 22 000 de hectare, cu o producție medie anuală de 100 000 de tone. Deși producem mai multe soiuri de prune, Kabardinka, Stanley și President sunt cele mai solicitate pentru export.

De asemenea, Republica Moldova este în top 20 al exportatorilor mondiali de cireșe, iar Asociația „Moldova Fruct” estimează că, datorită investițiilor în acest sector, în scurt timp va ajunge în top 10.

Și producerea caiselor este un sector care înregistrează o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›