‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRepublica Moldova și China au semnat un memorandum în vederea dezvoltării sectorului vinicol

Republica Moldova și China au semnat un memorandum în vederea dezvoltării sectorului vinicol

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova va colabora cu Republica Populară Chineză în vederea dezvoltării sectorului vinicol. Un memorandum în acest sens, a fost semnat la Yinchuan, de către viceprim-ministrul Vladimir Bolea și ministrul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China Tang Renjian.

Documentul prevede stabilirea unui parteneriat reciproc avantajos, dezvoltarea platformelor de dialog și cooperare, precum și organizarea schimburilor de experiență privitor la politici, inovare tehnologică, comerț, cultură, turism, crearea de mărci, publicitate. Țările vor coopera și în scopul recunoașterii reciproce a standardelor produselor vinicole.

Potrivit prevederilor Memorandumului, părțile încurajează conectarea și comunicarea între întreprinderile implicate în viticultură, vinificație și comerțul vinului, pentru a îmbunătăți vizibilitatea produselor și modernizarea lanțurilor industriale și de valori.

Producătorii moldoveni sunt bineveniți să participe la târgurile comerciale organizate în China și vor beneficia de facilități. De asemenea, țara noastră salută și înlesnește investițiile și activitățile comerciale ale întreprinderilor chineze.

Totodată, oportunitățile de cooperare și dezvoltare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și China au fost împărtășite în cadrul Conferinței internaționale a strugurilor și a vinului, din Ningxia.

‹ adv ›

În discursul său, Vladimir Bolea a menționat că pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat circa 3% în PIB și 8% din volumul total al exportului, subliniind că Republica Moldova este inclusă în lista primelor 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri din lume, produsele vinicole fiind solicitate în peste 70 de state ale lumii.

„Republica Moldova este recunoscută drept o țară mică, dar cu oportunități turistice deosebite: de la tradiții seculare în vinificație, fiind un plai cu podgorii frumoase și orașe vinicole subterane de excepție, până la mănăstiri rupestre și locuri pitorești – înzestrate cu oameni de o ospitalitate remarcabilă. Depunem eforturi pentru a deveni un partener comercial stabil și sigur pe piața chineză prin produsele agroalimentare livrate. Țara noastră are potențial pentru a fortifica și intensifica această cooperare, cu suportul și deschiderea partenerilor chinezi de dezvoltare. China reprezintă o economie stabilă, poziționându-se în topul puterilor economice mondiale și ţinând cont de potențialul său, aceasta constituie o piață de desfacere importantă pentru noi”, a comunicat Vladimir Bolea.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›