‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRezidenții Zonelor Economice Libere vor beneficia în continuare de scutire la taxa vamală

Rezidenții Zonelor Economice Libere vor beneficia în continuare de scutire la taxa vamală

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prin Ordinul Serviciului Vamal nr.76-0 din 29 februarie 2024, rezidenților Zonelor Economice Libere (ZEL) le-a fost oferită o soluție temporară pentru introducerea mărfurilor din ZEL pe restul teritoriului vamal, cu scutire de taxa vamală.

De aceste scutiri vor beneficia doar rezidenții ZEL-urilor care au aplicat legislația în vigoare până la data de 1 ianuarie 2024.

Totodată, scutirea nu se va aplica în cazul mărfurilor de origine nepreferențială (fără certificate de origine EUR1 sau CT1 etc.) care au fost supuse prelucrării insuficiente.

În astfel de cazuri, taxa vamală se va aplica doar acelor componente de produs finit care nu au origine preferențială.

De menționat că necesitatea clarificării modului de aplicare a taxelor vamale pentru rezidenții ZEL a fost abordată de la începutul anului curent, iar Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a sesizat autoritățile competente și a solicitat identificarea unei soluții legale.

Modificările în noul cod vamal au afectat în special rezidenții ZEL, care concomitent cu exportul produselor fabricate în cadrul zonelor, practică și introducerea acestora în cantități limitate pe piața internă a Republicii Moldova.

‹ adv ›

Cu toate că unii din rezidenții ZEL au optat pentru aplicarea cadrului legal în vigoare până în anul 2024, aceștia au fost impuși să achite taxe vamale la introducerea mărfurilor din Zone pe restul teritoriului țării.

Astfel, în primele două luni ale anului curent, rezidenții ZEL nu au putut introduce mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova, luând în considerare povara financiară suplimentară și statutul mărfurilor autohtone care nu au fost recunoscut.

Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial, iar pentru depunerea declarațiilor vamale cu scutiri, urmează a fi actualizat sistemul informațional vamal.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›