Unul din factorii importanţi pentru dezvoltarea viţei de vie este temperatura.
Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă la temperatura de +8 grade Celsius. Cele mai bogate recolte de struguri sunt obţinute în anii cu vară fierbinte şi iarnă relativ caldă.
Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi care tebuie de luat în vedere în decizia de cultivare a viţei de vie:
- temperaturile minime absolute anuale ale temperaturii aerului şi solului;
- datele înregistrării îngheţurilor de primăvară şi de toamnă;
- durata perioadei fără ger.
Vorbind despre influenţa temperaturilor scăzute asupra plantei, putem evidenţia:
- rezistenţa la ger (minime absolute);
- rezistenţa la iernare – la toţi factorii iernii.
Influenţa negativă a gerului asupra plantei constă în atragerea apei din celule în spaţiile intercelulare, unde ea se poate transforma în gheaţă (după Perstniov N. și alții, 2000).
Aşadar, cu cât este mai înaltă capacitatea de reţinere a apei, cu atât planta este mai rezistentă faţă de acţiunea temperaturilor scăzute.
Celulele lăstarilor bine maturaţi posedă o capacitate mai mare de reţinere a apei faţă de cele slab sau nematurate. Deci, cu cât lăstarii sunt mai bine maturaţi, cu atât ei sunt mai rezistenţi la ger.
Citiți și despre Fertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi controlul recoltei viţei de vie.
Sarcina cu ochi lăsată după tăierea în uscat, sarcina definitivă cu lăstari şi struguri, sistemul de fertilizare, sistemul de protecţie, irigarea sunt unii din factori ce pot influenţa gradul de maturare a lăstarilor, ulterior, rezistenţa lor la iernare.
Totuşi, rezistenţa la iernare este o proprietate specifică fiecărui Soi. În dependenţă de gradul de rezistenţă la ger, în contextul condiţiilor climaterice ale Repubilicii Moldova, ele au fost divizate în 5 grupe:
- rezistente la ger, rezistă – 25…-30 grade C, pieirea ochilor constituie 50%;
- relativ rezistente la ger, rezistă – 23…-24 grade C;
- cu rezistenţă mijlocie la ger, rezistă – 21…-22 grade C;
- cu rezistenţă slabă la ger, rezistă – 19…-20 grade C;
- nerezistente la ger, rezistă – 17…-18 grade C.
Rezistenţa la temperaturile joase sau la iernat este un factor determinant în alegerea soiului de struguri pentru masă. Mai jos este redată influenţa temperaturilor negative ale anului 2021 asupra iernării soiurilor de struguri pentru masă:
Cu toate că, au fost înregistrate doar 3 zile temperaturi mai joase de -15 grade: -15,7; -17,3 şi -16,9 grade Celsius, respectiv pe 17.01.21; 19.01.21 şi 17.02.21, pagubele la unele soiuri au fost mari.
Unele aspecte ale rezistenței soiurilor de masă la condițiile climaterice din timpul iernii, SRL Terra Vitis, anul 2021:
Vedeți și Normarea încărcăturii de struguri la vița-de-vie. Cum influențează coacerea.
Experienţele au fost efectuate pe parcursul anului 2021 în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Republicii Moldova, confirmând unele legităţi de bază – rezistenţa la iernare depinde de soi, sistem de cultivare, condiţii de cultivare şi alţi factori importanţi, precum grosimea coardei şi originea ei.
V-ar putea interesa și Parametrii strugurilor la soiul Moldova în funcție de originea lor pe coarda de rod.
Comentarii