marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRoman Bolocan, fermier: De trei ani implementăm No-till. Am ales genetica KWS pentru rezultate...

Roman Bolocan, fermier: De trei ani implementăm No-till. Am ales genetica KWS pentru rezultate bune

Recomandate

Secetele frecvente și necesitatea reducerii costurilor fac tot mai mulți fermieri să se orienteze spre sistemele alternative de întreținere a solului, cum ar fi No-till.

Printre acești fermieri se numără și Roman Bolocan, SRL Maronidal, din Telenești, care, după patru ani de implementare a agriculturii convenționale, în 2018, a decis să analizeze opțiunile de trecere către No-till.

Anul 2020, marcat de una dintre cele mai devastatoare secete din ultimii ani, l-a făcut sută la sută să fie sigur în necesitatea adoptării No-till.

„Am analizat mai mulți ani avantajele agriculturii conservative, iar seceta din 2020 a fost decisivă în luarea deciziei de a opta pentru aceasta. Pe lângă costurile mai mici, chiar și anul 2023, în care până la recoltarea porumbului am avut doar 330 mm de precipitații, ne-a confirmat că am ales direcția corectă, obținând recolte bune.

Pe lângă faptul că am avut costuri mai mici, solurile pe care ne-am străduit să respectăm asolamentul și am semănat culturi de acoperire au făcut mai bine față secetei”, relatează Roman Bolocan.

Pentru a oferi rezultate, sistemul No-till necesită implementarea mai multor măsuri importante, printre care se numără alegerea unor hibrizi cu un ritm rapid de dezvoltare în primele faze de vegetație, toleranță la un spectru larg de boli, dar și, nemijlocit, la seceta care rămâne o preocupare a fermierilor.

„Pe lângă necesitatea îmbunătățirii și menținerii sănătății solului, un aspect important ține de alegerea hibrizilor potriviți, care, în cazul porumbului, trebuie să ne permită o răsărire uniformă și o dezvoltare bună a plantelor în condiții mai speciIce, mai ales în perioada de tranziție.

Astfel, în anul 2023 am decis împreună cu compania KWS să organizăm un lot demonstrativ pentru a testa performanța mai multor hibrizi în perioada de tranziție către No-till. Genetica KWS și-a demonstrat performanța de-a lungul timpului, de aceea și am optat pentru acești hibrizi”, explică fermierul.

În urma testării, Roman Bolocan a ales favoriții pentru noul sezon: KWS Oltenio, KWS Lauro și KWS Adonisio care i-au oferit cele mai mari recolte.

„Pe parcursul vegetației porumbului, am avut doar 180 de mm precipitații. Cred că, la o cantitate atât de mică de precipitații, tehnologia și hibrizii de porumb pretabili pentru aceasta și-au demonstrat pe deplin eficiența”.

KWS Oltenio – hibrid cu productivitate excelentă, toleranță foarte bună la arșiță și secetă. Datorită înfloririi sale sincrone, oferă o fertilitate bună chiar și în anii secetoși.

KWS Lauro – hibrid caracterizat printr-o vigoare deosebită la răsărire, recolte înalte timpurii, comportament excepțional la secetă și arșiță.

KWS Adonisio – hibrid nou, ce se evidențiază printr-o răsărire explozivă și o comportare extraordinară la diversitatea de condiții pedoclimatice din zonele de cultură a porumbului.

Mai multe detalii despre hibrizii KWS aflați accesând acest link.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale