‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia ne acordă un credit de 150 de milioane de euro

România ne acordă un credit de 150 de milioane de euro

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

România a decis să acorde un ajutor rambursabil în valoare de 150 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a putea face faţă crizei economice până când ţara va avea încheiate acorduri de finanţare cu instituţiile internaţionale. Despre aceasta s-a comunicat după şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi cel de la Bucureşti, care a avut loc marţi, 22 septembrie, la Constanţa, România, transmite IPN.

Premierul român, Victor Ponta, a spus, în cadrul briefingului, desfăşurat în comun cu premierul moldovean, Valeriu Streleţ, comun de presă de după şedinţă, că-şi doreşte întâlniri mai dese de acest fel pentru că sunt multe lucruri care pot fi realizate împreună. Guvernul României a decis să propună Parlamentului român un acord privind acordarea Republicii Moldova unei asistenţe financiare rambursabile de 150 de milioane de euro pe o perioadă de 5 ani. E o perioadă dificilă prin care trece Republica Moldova şi până va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale cred că este de datoria şi de puterea României ca într-un moment dificil să spunem că putem să o sprijinim. Dobânda este de 1,5%. România nu pierde şi nu câştigă, nu e o operaţiune comercială, ci e un ajutor, a comunicat Victor Ponta.

În cadrul şedinţei a fost parafat cel de-al doilea protocol adiţional de finanţare nerambursabilă a proiectelor de interconectare a sistemelor de energie şi transport. Victor Ponta a mai spus că s-a găsit, cu ocazia şedinţei comune de Guverne, încă 5 milioane de euro pentru grădiniţele din Moldova şi imediat cum partea românească primeşte proiectele de grădiniţe care nu au fost incluse pe lista iniţială, această sumă poate fi transferată.

Premierul român a apreciat că cel mai important şi de succes proiect rămâne SMURD, care în Moldova este implementat la Bălţi, dar care va continua să fie extins la Chişinău şi în restul ţării. Cei doi oficiali au vorbit şi despre cele peste 80 de milioane de euro acordate de UE pentru proiecte transfrontaliere între cele 2 ţări, bani care ar putea fi cheltuiţi pentru extinderea reţelelor de transport, dar şi pentru interconectarea sistemelor energetice.

Premierul Valeriu Streleţ a spus că în anul curent Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro din ajutorul de 150 de milioane.

„Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive, ne dorim să reanimăm proiectele investiţionale suspendate. Apreciem eforturile de a susţine ţara să-şi creeze sisteme noi de aprovizionare cu resurse energetice, ceea ce ne va permite să ne debarasăm de starea de ostatic a sistemelor învechite şi ca cetăţenii să aibă o alternativă”, a subliniat şeful Guvernului de la Chişinău.

Valeriu Streleţ a adăugat că „acest gest de a aminti că mai avem nişte bani pentru reabilitarea grădiniţelor încurajează ca Chişinăul să pregătească prompt o listă a instituţiilor care urmează a fi reabilitate şi astfel de proiecte rămân în sufletul oamenilor”. Acum Republica Moldova are mai mult de 400 de grădiniţe reparate din ajutorul acordat anterior de România.

„Apreciem la fel de mult şi faptul că România a devenit principalul partener comercial în anul 2014, cifrele depăşind 1,2 miliarde de dolari şi această tendinţă este în creştere şi în 2015. Ne dorim ca România să devină unul din principalii investitori în Republica Moldova, nu doar partener comercial”, a mai spus premierul.

‹ adv ›

Valeriu Streleţ a comunicat că a avansat propunerea ca pe viitor să fie stabilită o periodicitate clară a şedinţelor comune de Guverne deoarece se doreşte o frecvenţă mai înaltă a şedinţelor la care să poată fi constatate şi progresele atinse. Următoarea şedinţă comună de Guverne urmează să aibă loc în Republica Moldova. „Cu cât mai aproape este Moldova de România, cu atât este mai aproape de UE”, a conchis premierul Valeriu Streleţ.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›