România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele efectiv absorbite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), după primele două trimestre din acest an, fiind doar în urma Franței și Germaniei. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, anunță Agerpres.
„România este performer european la absorbția de fonduri europene la dezvoltare rurală, la nivelul lunii iunie, pentru că se află pe locul trei în Uniunea Europeană la sume efectiv absorbite pe Pilonul II prin PNDR. Suntem în urma Franței și Germaniei, cu doar vreo 200 de milioane de euro. Acestea sunt cifrele pe care le avem disponibile până la luna a șasea, care nu iau în calcul eforturile făcute de către AFIR, AM-PNDR și APIA în lunile iulie, august și septembrie. Eu cred că, după ce vom avea și aceste sume, România urcă în clasamentul european, dar consider că și poziția a treia este extrem de prestigioasă și de aceea adresez mulțumiri colegilor, beneficiarilor care au făcut eforturi să depună aceste proiecte și tuturor care au avut o contribuție la acest progres. Plățile pentru trimestrul trei se vor deconta în luna decembrie, iar cele din perioada octombrie — decembrie la începutul lunii anului 2018”, a precizat Potor.
Acesta a subliniat că orice sumă adusă din fonduri europene sprijină bugetul național, iar mecanismul de rambursare este suficient de rapid și de flexibil, astfel încât să asigure reintroducerea în economia națională a sumelor care au fost cheltuite ca avans de către statul membru și nu produce un deficit.
În ceea ce privește preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene la nivel european în anul 2019 de către România, Potor a menționat că în prezent se fac eforturi pentru a pregăti preluarea și „susținerea în foarte bine condiții și cu perfomanță” pentru gestionarea Consiliul European pe partea de agricultură.
„Există 27 de grupuri de lucru tehnice în care ne pregătim să avem experții cei mai buni ai MADR, ai agențiilor de plăți, în așa fel încât, după 2019, să pregătim un program foarte bun pentru perioada 2020 — 2027, un program care să răspundă cu adevărat nevoilor de dezvoltare ale României pe partea de agricultură, dezvoltare rurală și pescuit”, a explicat el.
Nu în ultimul rând, oficialul MADR a subliniat că în anul 2018 se va pune toată anvelopa financiară din PNDR 2020 la dispoziția beneficiarilor, fermierilor, ONG-urilor și autorităților locale.
Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în 2017, s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin PNDR 2020, cu un total de 1,73 miliarde de euro plătiți către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale.
Din totalul plăților efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar restul de 164 de milioane de euro sunt contribuția bugetului de stat.
Suma reprezintă atât plățile aferente proiectelor de investiții finanțate prin PNDR 2020, cât și valoarea plăților compensatorii pentru măsurile de mediu și climă, măsuri delegate Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) spre implementare.
De la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 2015, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro și a semnat 42.000 de contracte de finanțare cu beneficiarii proiectelor de investiții, în valoarea totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.
Valoarea totală a plăților efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.
Comentarii