‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 martie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina: Rusia a exportat circa 15 milioane de tone de cereale din teritoriile ocupate

Ucraina: Rusia a exportat circa 15 milioane de tone de cereale din teritoriile ocupate

‹ adv ›
‹ adv ›

În cei doi ani de invazie la scară largă, Federația Rusă a putut să colecteze și să exporte peste 10 milioane de tone de grâu și aproximativ 5 milioane de tone de porumb și floarea-soarelui din teritoriile ucrainene ocupate temporar.

O investigaţie texty.org.ua, realizată în parteneriat cu OneSoil, relevă că volumul grâului cumpărat la preţuri simbolice de ocupanţii ruşi de pe teritoriile ocupate este aproximativ egal cu indicatorii anuali ai unei ţări, precum România, notează mold-street.com.

OneSoil, o companie care utilizează imagini prin satelit și învățarea automată pentru a identifica de la distanță limitele câmpurilor și culturile cultivate pe acestea, a furnizat datele despre suprafața de grâu, floarea-soarelui și porumb din teritoriile ocupate.

Venitul încasat de ruşi – 7,09 miliarde de dolari

„În primăvara lui 2022, rușii au cumpărat aproape degeaba cerealele rămase de la fermierii ucraineni din teritoriile ocupate. Au furat și cereale care au rămas în elevatoare și depozite”, se precizează în anchetă. 

Texty.org.ua a investigat şi principalele rute de transport şi export de cereale ucrainene furate, care mergeau frecvent în Turcia. Potrivit autorilor în 2022, rușii au reușit și ei să semene cu grâne terenurile ocupate.

Liniile roșii pe hartă indică terenurile ocupate în 2021, 2022 și 2023:

„Și deși contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei de la sfârșitul anului 2022 și din cursul anului 2023 a redus ușor suprafețele semănate în terenurile ocupate, anul acesta rușii au recoltat și ei o recoltă considerabilă de pe pământul ucrainean”, se arată în anchetă.

Autorii au calculat şi venitul obţinujt de ocupanţii ruşi din exportul acestei cantități de cereale – aproximativ 7,09 miliarde de dolari.

‹ adv ›

Dacă e să comparăm cu Republica Moldova apoi această cifră este de 8,5 ori mai mare decât venitul încasat în anul 2022 de exportatorii moldoveni de cereale şi oleaginoase.

Şi aceasta în condiţiile în care exporturile de cereale din Moldova au crescut în 2022 cu circa 13%, iar de oleaginoase cu peste 50%, comparativ cu 2021.

Autorii au folosit la aceste calcule datele companiei de tehnologie agricolă OneSoil privind suprafețele însămânțate cu grâu, floarea soarelui și porumb din teritoriile ocupate.

‹ adv ›

Potrivit anchetei cereale din teritoriile separate ocupate temporar din regiunile Herson, Zaporizhzhya, Donețk și Lugansk sunt exportate de ruși în principal în Crimeea sau orașele rusești.

Imaginile din satelit analizate arată cu regularitate acumulări uriașe de camioane cu cereale în apropierea terminalelor de cereale din Sevastopol și Kerci.

„Ocupanții ruși au exportat cereale ucrainene aproape fără probleme datorită unei rețele consacrate de cumpărători și a lanțurilor logistice bine dezvoltate. În plus, porturile din peninsula ocupată temporar de Rusia au o capacitate mai mare și nu au fost afectate de operațiuni militare”, susţin autorii.

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii