‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSavantul Borozan: De ce porumbul se dezvoltă mai bine în nordul Moldovei

Savantul Borozan: De ce porumbul se dezvoltă mai bine în nordul Moldovei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nordul Republicii Moldova oferă condiții mai bune pentru cultivarea porumbului, în ultimii cinci ani, arată studiile, notează radiomoldova.md.

„Aici, temperaturile sunt mai moderate, iar umiditatea este mai mare. În sud, temperaturile ridicate și aerul uscat cauzează secetă atmosferică, ceea ce duce la un stres termic pentru porumb.

Acest lucru împiedică dezvoltarea normală a plantei, iar producătorii din această zonă înregistrează pierderi semnificative”, declară savantul Pantelimon Borozan, de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor.

„Anul acesta s-a observat că mai mult a influențat negativ la porumb nu spunem seceta pedologică, cât seceta atmosferică.

Seceta pedologică devine atunci când în sol, în umiditatea în sol este mai puțin de 300 de metri cubi la hectar.

Seceta atmosferică, când temperaturile se ridică mai sus de 32-33 de grade și umiditatea aerului scade sub 40 de procente.

De ce în zonele de nord, porumbul se simte mai bine, condițiile sunt mai bune pentru că totuși, comparativ, chiar și cu centru și cu sud, temperaturile cu 2-3 grade mai mici”, a explicat Pantelimon Borozan.

Porumbul este printre cele mai vulnerabile plante în fața secetei pedologice.

Astfel, pentru formarea unei tone de porumb este necesară o cantitate de 160 de tone de apă, mai spune Pantelimon Borozan.

„Dacă să vorbim de recoltă, în prima etapă, dacă devine seceta pedologică, atunci porumbul scade din recolta care e preconizată undeva până la 20%.

Dacă cade în secetă în timpul mătăsirii și polinizării, atunci undeva la 40-50% recolta se diminuează. Și e clar că după două săptămâni de la polinizare, dacă este secetă, de asemenea scade recolta undeva cu 30%.

După ce apare maturitatea fiziologică, atunci recolta nu are necesitatea așa multă de apă”, a mai adăugat savantul.

‹ adv ›

Și în acest an seceta a afectat fermierii din Republica Moldova.

Cel mai mult au avut de suferit agricultorii din sudul țării, care au semănat grâu, porumb și floarea-soarelui.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›