‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 3 octombrie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSchemă frauduloasă: Merele poloneze sunt transformate în „moldovenești” și ulterior exportate în Rusia

Schemă frauduloasă: Merele poloneze sunt transformate în „moldovenești” și ulterior exportate în Rusia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unii producători de mere anunță despre existența unei scheme, în care merele de origine poloneză primesc certificat de origine din Republica Moldova, pentru a fi exportate în Belarus și ulterior reexportate în Federația Rusă. Serviciul fitosanitar rus deja a solicitat informații în privința produselor agroalimentare moldovenești, care sunt supuse unui control special. De asemenea, în viitorul apropiat în Moldova va veni în vizită o delegație a experților de la Rosselhoznadzor, informează Agora.

Aliona Mandatii este membră al Asociației Moldova-Fruct, precum și administrator al companiei Domulterra SRL care deține livezi de 45 de hectare de mere.

„De vreo două săptămâni s-a observat o stagnare pe piața noastră în vederea procurării merelor. Din discuțiile cu mai mulți producători, dar și vânzători am înțeles că stagnarea vânzării este legată de faptul că cumpărătorii procură mere din Polonia, unde marfa le este livrată la un preț mai redus, decât cel oferit în Republica Moldova! Câte 40-50 camioane pe zi pleacă din Polonia spre Rusia”, a menționat antreprenoarea într-o postare pe internet.

Potrivit Alionei Mandatii, recent un grup de producători de fructe din Republica Moldova, fiind într-o vizită în Polonia, au fost martori cum se încărcau merele poloneze spre Belarus, cu eticheta aplicată precum că sunt de origine din Republica Moldova.

„Este un dezastru cu ce se ocupă ANSA! Poate mai bine de lichidat această agenție, dle Prim-ministru?!”, a mai scris Aliona Mandatii.

‹ adv ›

În acest caz este vorba de un grup de producători de mere din Asociația Moldova-Fruct, care a vizitat localitatea Zofianow din Polonia, pe 14 ianuarie 2016. Aceștia au văzut cum niște antreprenori polonezi lipeau abțibilduri pe care era indicat că merele provin de la întreprinderea „Inter Treid” SRL din Bender.

FOTO: facebook.com/aliona.mandatiicater
FOTO: facebook.com/aliona.mandatiicater

Președintele Asociația Moldova Fruct, Iurie Fala, care a participat la această vizită de studiu declară că a sesizat autoritățile competente, pe acest caz.

FOTO: facebook.com/aliona.mandatiicater
FOTO: facebook.com/aliona.mandatiicater

„În Federația Rusă, Kazahstan și Belarus s-a înregistrat o depreciere semnificativă a valutelor naționale, fapt ce are un impact negativ asupra exporturilor. Tradițional în luna ianuarie consumul de mere este mai scăzut ca de obicei. Până la Anul Nou a existat un agiotaj pentru merele moldovenești, acum însă oferte practic nu sunt. Din discuțiile cu mai mulți producători am constatat că există o supraofertă de mere pe piața Federației Ruse, evident din acest motiv s-au redus și prețurile la mere”, a declarat Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct, Iurie Fală pentru AGORA.

Ministerul Agriculturii și ANSA nu au făcut deocamdată comentarii pe marginea acestui caz.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›