‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSectorul zootehnic în regres. Fermierii lucrează pentru a întoarce creditele și nu-și pot dezvolta...

Sectorul zootehnic în regres. Fermierii lucrează pentru a întoarce creditele și nu-și pot dezvolta afacerea

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creditele scumpe și subvențiile mici împiedică dezvoltarea fermelor de bovine din Republica Moldova. În același timp, laptele produs în țară asigură doar 60 la sută din consumul intern, restul fiind importat, se arată într-un articol publicat pe radiochisinau.md.

În ultimii ani, proprietarii de ferme de bovine s-au orientat spre importul unor rase de vaci cu producție mai înaltă de lapte, afirmă președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte, Ana Pancrat.

„Dacă o bovină din Republica Moldova dă la patru tone de lapte pe an, cea de import, dacă o hrănești bine, asiguri comoditatea, atunci dau până la 12 tone de lapte”, a spus Ana Pancrat.

Majoritatea celor care investesc în ferme de bovine sunt cetățeni moldoveni care au muncit peste hotare și au revenit în țară că să-și dezvolte o afacere. Aceștia întâmpină, însă, o serie de probleme.

„Creditele sunt în defavoarea fermierului. Acesta lucrează un an întreg la agonisirea stocurilor, furajelor, paiele strânse de pe deal, lucerna care o cosește de patru – cinci ori. Se percep niște cheltuieli în timpul anului, dar banca când vine să-i calculeze stocul nu-l ia în calcul. Un alt moment este că sunt foarte scumpe. Sunt de la 14% la 30%.Fermierii dacă se avântă, agonisesc doar pentru credite. Respectiv, nu rămân cu nimic. Dacă e să comparăm cu creditele preferențiale de peste hotare, colegii noștri primesc la 3%. Perioada de rambursare este de 20 – 30 de ani și nu 4-5 ani cum este în Moldova”.

Președintele Asociației Fermierilor Producători de Lapte, Ana Pancrat, denunță  problema subvenționării sectorului zootehnic.

„Pentru producătorul de peste hotare, în țările de export, România, Ucraina – materia primă este subvenționată. La noi, în Republica Moldova, subvenții per kilogram de lapte, per hectar prelucrat la furaje, pentru motorina folosită la fermă nu există. Deci, fermierul în ziua de astăzi supraviețuiește. Este o problemă foarte mare”.

În Republica Moldova sunt 50 de ferme de bovine de prăsilă. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în nouă luni ale acestui an, producția de lapte a scăzut cu peste 9 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și a constituit 310 mii de tone de lapte.

‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna ziua ma numesc Covrig ion oliver sunt din Bumbesti – jiu jud gj : m- ar interesa sa cumpăr 10 junincii la prima fatata, baltata romaneasca si mental, cît mar costă si ce trebuie sa fac.va multumesc

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›