‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLaptele moldovenesc, pe cale de dispariție. Volumul produs în acest an a scăzut cu...

Laptele moldovenesc, pe cale de dispariție. Volumul produs în acest an a scăzut cu încă 9,3%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Volumul producției de lapte s-a redus în primele nouă luni ale anului în prețuri comparabile cu 9,3%, iar în expresie naturală – cu  9,5%. În ianuarie-septembrie, în Republica Moldova s-au produs în total 309,8 mii tone de lapte, cu 34 mii tone mai puțin decât în aceeași perioadă a anului anterior, scrie economica.md.

Reducerea producției de lapte este una constantă. Dacă în anul 1993 s-au produs 835 mii tone, peste zece ani, în 2013, volumul laptelui produs în gospodăriile de toate tipurile a fost de 484 mii de tone, iar cinci ani mai târziu, în anul 2018, producția a coborât la 373 mii de tone și continuă să scadă în ritmuri tot mai mari, potrivit statisticilor pentru nouă luni din anul curent.

Scăderea este determinată în întregime de reducerea producției în gospodăriile casnice. Acestea au produs cu 10,2% mai puțin lapte decât în primele nouă luni ale anului trecut, volumul cifrându-se la 292 mii de tone. Pe de altă parte, în întreprinderile agricole se produce mai mult lapte, volumul acestuia fiind în creștere cu 3,6%. Totuși, este vorba despre un volum încă foarte redus, de doar 17,8 mii de tone.

‹ adv ›

În prezent, în gospodăriile populației se numără 86,8 mii de vaci, pe când în întreprinderile agricole – doar 5 mii sau 5,4% din total.

Amintim că, la începutul anului curent Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Programului ENPARD, a inițiat discuții privind Programul Național de dezvoltare a sectorului de lapte în Republica Moldova pentru perioada 2019 – 2030.

 „Pentru noi este prioritar să stimulăm investițiile pentru crearea fermelor de bovine, utilizarea tehnologiilor moderne de întreținere, nutriție și exploatare a animalelor, precum și sporirea semnificativă a productivității și obținerea unui produs competitiv, atât pe piața internă, cât și pe piețele de export. Programul elaborat propune acțiuni de dezvoltare a sectorului în următorii zece ani”,  declara atunci Veaceslav Cernat, secretar de stat la momentul inițierii discuțiilor privind programul.

Situația din sector este resimțită pe deplin de industria lactatelor, care este nevoită să procure materie primă din Ucraina, unde aceasta este și mai ieftină dar și mai multă. Potrivit Asociației producătorilor de lactate, pentru a asigura industria cu materie primă autohtonă, e necesară dezvoltate fermele de bovine specializate în producerea laptelui.

‹ adv ›

Și asta, deoarece doar fermele pot asigura industria cu materie primă calitativă pe parcursul întregului an.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›