‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSerghei Ivanov: Nu cerem nimic aberant. Vrem protejarea fermierului ca să putem contribui la...

Serghei Ivanov: Nu cerem nimic aberant. Vrem protejarea fermierului ca să putem contribui la bugetul acestei țări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii ieșiți în ultimele săptămâni la protest nu își doresc decât să fie mai protejați de către stat, pentru ca să se poate dezvolta, iar astfel să contribuie la bugetul țării, notează tv8.md.

Serghei Ivanov, fermier din raionul Fălești, susține că agricultura a ajuns în colaps total din cauza cheltuielilor mari pe care le suportă cei care practică domeniul.

Mai mult, potrivit lui Serghei Ivanov, agricultorilor le este complicat să reziste pe piață inclusiv din cauza concurenței neloiale și a condițiilor pieței UE.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, consideră de altă parte că problemele fermierilor, în special ale producătorilor de cereale, au la bază în cea mai mare parte supraproducția. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției de marți, 20 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la tv8.md.

„Fermierii nu vor absolut nimic aberant. Vor strictul esențial și anume protejarea fermierului și totodată ca să putem contribui la bugetul acestei țări, pentru că dezvoltându-se țara, ne putem dezvolta și noi mai departe”, a menționat fermierul Serghei Ivanov. 

Agricultorul a mai subliniat că el și alți producători s-au pomenit în impas inclusiv din cauza secetei, a creditelor mari și ratei dobânzilor, care a crescut. 

„Toată agricultura din Moldova suferă din cauza colapsului prețurilor. Se importă masiv făină din Ucraina și nu suntem competitivi.

Noi când spunem că vrem ca statul să ne asigure, vrem să spunem să nu fim puși într-o piață în care noi nu facem față. Vrem în Europa, dar acolo sunt niște reguli de joc.

Dacă ne trimiteți la campionat în Europa, fiți buni și dați-ne ghete. Nu mai vorbesc de uniformă și de alte chestii”, a adăugat fermierul.

Producătorul de cereale s-a plâns că fermierii din Moldova cumpără cele mai scumpe îngrășăminte din Europa, iar singura cheltuială mai mică este cea a forței de muncă, pe care riscă să o piardă. 

‹ adv ›

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, admite că situația în agricultură este complicată.

Bolea recunoaște că numărul piețelor în care R. Moldova exporta s-a redus și consideră că cea mai mare problemă acum este supraproducția. 

„Noi vorbim despre o supraproducție de cereala în Moldova. În 2023, am produs aproximativ un milion și jumătate de tone de grâu, 330 de mii aproximativ consumăm, 65 de mii merg ca material semincer restul. Noi am produs anul curent 850 de mii de tone de floarea-soarelui, consumul e de 10-15%”, a explicat Vladimir Bolea. 

În această situație, spune Vladimir Bolea, fermierii ar avea cel puțin două soluții: să înceapă să vândă cereale pe intern, pentru a dezvolta astfel zootehnia și să investească în producerea materialului semincer.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›