Sorgul – una dintre culturile cele mai rezistente la secetă, ajunge a fi și o opțiune avantajoasă din punct de vedere economic pentru fermierii autohtoni.
Acest lucru este posibil datorită mai multor avantaje, ce fac sorgul o cultură la fel de profitabilă ca și porumbul, însă marea diferență constă în faptul că oferă recolte bune și în condiții de secetă.
Sorgul – o cultură de 3 ori mai tolerantă la secetă decât porumbul
Potrivit cercetărilor, sorgul are o toleranță de aproximativ 3 ori mai mare la secetă decât porumbul, datorită raportului frunze/rădăcini mai mic decât la alte culturi. În plus, are stomate mai mici, sistem radicular mai extins și un strat de ceară pe frunze, ce-i permite ondularea acestora în condiții de stres.
Astfel, sorgul devine o prioritate pentru tot mai mulți fermieri a căror producere este afectată de secetă.
Agrodirecta – promotorul culturii sorgului pe teritoriul țării
Programul Agrodirecta, lansat în Republica Moldova în 2017, asigură suportul necesar fermierilor care doresc să cultive sorg, dar nu sunt siguri că vor reuși.
În doar 3 ani de implementare, Agrodirecta a reușit să majoreze esențial suprafețele destinate acestei culturi. Spre exemplu, dacă în 2017 în cadrul proiectului au fost semănate 250 de hectare de sorg, în 2020 Agrodirecta, împreună cu alte 17 întreprinderi agricole din țară, a avut în gestiune peste 8 mii de hectare.
Per total, în 2020 sorgul a fost semănat pe suprafața de circa 10 mii de hectare.
Costuri de producere mai mici
Pe lângă faptul că sorgul este o cultură cu care nu veți da greș dacă o veți cultiva în condiții de secetă, aceasta presupune și costuri mai mici de producere:
Potențial de producere pe suprafețe de 4 ori mai mari
Sorgul – soluția anti-secetă pentru fermierii din centrul și sudul țării
Sorgul este o cultură recomandată în special pentru zonele afectate de secetă.
Pentru mai multe detalii despre cum puteți participa în cadrul programului Agrodirecta, apelați 060 444 444 sau transmiteți un mesaj la adresa de email: [email protected].