vineri, 1 noiembrie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSergiu Cataraga, Agrodirecta: Sorgul - o cultură soluție pentru fermieri din Moldova, în condiții...

Sergiu Cataraga, Agrodirecta: Sorgul – o cultură soluție pentru fermieri din Moldova, în condiții de secetă

Recomandate

Sorgul – una dintre culturile cele mai rezistente la secetă, ajunge a fi și o opțiune avantajoasă din punct de vedere economic pentru fermierii autohtoni.

Acest lucru este posibil datorită mai multor avantaje, ce fac sorgul o cultură la fel de profitabilă ca și porumbul, însă marea diferență constă în faptul că oferă recolte bune și în condiții de secetă.

Sorgul – o cultură de 3 ori mai tolerantă la secetă decât porumbul

Potrivit cercetărilor, sorgul are o toleranță de aproximativ 3 ori mai mare la secetă decât porumbul, datorită raportului frunze/rădăcini mai mic decât la alte culturi. În plus, are stomate mai mici, sistem radicular mai extins și un strat de ceară pe frunze, ce-i permite ondularea acestora în condiții de stres.

Astfel, sorgul devine o prioritate pentru tot mai mulți fermieri a căror producere este afectată de secetă.

Agrodirecta – promotorul culturii sorgului pe teritoriul țării

Programul Agrodirecta, lansat în Republica Moldova în 2017, asigură suportul necesar fermierilor care doresc să cultive sorg, dar nu sunt siguri că vor reuși.

În doar 3 ani de implementare, Agrodirecta a reușit să majoreze esențial suprafețele destinate acestei culturi. Spre exemplu, dacă în 2017 în cadrul proiectului au fost semănate 250 de hectare de sorg, în 2020 Agrodirecta, împreună cu alte 17 întreprinderi agricole din țară, a avut în gestiune peste 8 mii de hectare.

„Participând la program, producătorii agricoli sunt asigurați cu toate cele necesare pentru reușita culturii și avantaje economice garantate: de la aprovizionarea cu semințe, până la comercializarea recoltei obținute la un preț bun. Am reușit să stabilim parteneriate de succes cu procesatorii, astfel, la capitolul vânzări nu sunt dificultăți”, a menționat pentru Agrobiznes Sergiu Cataraga, directorul Alcarex Distribution, compania care implementează programul Agrodirecta.

Per total, în 2020 sorgul a fost semănat pe suprafața de circa 10 mii de hectare.

Costuri de producere mai mici

Pe lângă faptul că sorgul este o cultură cu care nu veți da greș dacă o veți cultiva în condiții de secetă, aceasta presupune și costuri mai mici de producere:

„Uneori, fermierii analizează prețurile oferite pentru recoltă. Per general, la sorg acestea ar fi cu circa 10% mai mici decât cele oferite pentru boabele de porumb. Totuși, acest lucru nu înseamnă profit mai mic, deoarece costurile de producere ajung a fi cu până la 15% mai mici decât cele făcute la cultivarea porumbului. În plus, fermierii obișnuiți să cultive porumbul, pot cultiva cu succes și sorgul, deoarece acesta înlocuiește fără probleme porumbul în asolament”.

Potențial de producere pe suprafețe de 4 ori mai mari

„La moment, cererea de pe internă pentru sorg este de circa 200 de mii de tone, nemaivorbind de oportunitățile disponibile în cazul exportului. Pentru anul 2021, am trasat drept obiectiv majorarea suprafețelor până la 15 mii de hectare, însă în următorii ani planificăm extinderea până la 40 de mii de hectare”.

Sorgul – soluția anti-secetă pentru fermierii din centrul și sudul țării

Sorgul este o cultură recomandată în special pentru zonele afectate de secetă.

„Sorgul are un potențial de recoltă de până la 11-13 tone per hectar, care poate fi realizat în zonele cu umiditate suficientă. În condiții de secetă, acesta asigură recolte de peste 4 tone per hectar. Spre exemplu, în zona de centru, în regiunile unde a fost cultivat porumbul cu „zero” rezultate, producătorii de sorg au recoltat în medie 4-5 tone per hectar în condițiile acestui sezon”.

Pentru mai multe detalii despre cum puteți participa în cadrul programului Agrodirecta, apelați 060 444 444 sau transmiteți un mesaj la adresa de email: [email protected].

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale