‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSezonul cireșelor, în toi. Fermieri: Prețuri bune pentru soiurile timpurii, dar recolta mică

Sezonul cireșelor, în toi. Fermieri: Prețuri bune pentru soiurile timpurii, dar recolta mică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sezonul de recoltare a cireșelor a început și producătorii autohtoni sunt în căutarea piețelor de desfacere. Companiile mai mari se bucură de încrederea partenerilor din anii precedenți, deși susțin că au și câteva cereri din partea noilor clienți.

Unii fermierii spun că, soiurile timpurii de cireșe s-au vândut foarte bine, dar problema principală este faptul că cantitățile sunt mai mici decât în anul precedent, din cauza unei polenizări slabe. 

Igor Ivanov, producător din satul Mălăiești, raionul Orhei, a menționat pentru Agrobiznes că, au avut parte de un început de sezon foarte bun, mai ales dacă vorbim despre soiurile timpurii pe care deja le-au recoltat și comercializat. 

„Pot să spun că cireșele timpurii s-au vândut destul de bine, păcat că am avut doar atât. Avem și prețuri foarte bune în anul curent. Cea mai mare parte a fost exportată pe piața din România, iar prețul este mai avantajos decât cel din Belarus, inclusiv cheltuielile de transport sunt mai mici. Calitatea cireșelor este una bună, dar, din păcate, avem cantități mai mici. Dacă e să comparăm cu anul precedent, atunci avem cu circa 40% mai puțin, mai ales la soiurile Regina, Cordia din cauza că a fost o perioadă cu temperaturi mai scăzute și nu a avut loc polenizarea.

Nu cunosc dacă precipitațiile din ultimele zile au afectat calitatea cireșelor, la noi în zonă s-au înregistrat doar 13 mm, dar sunt zone unde a fost o cantitate mai mare de precipitații. Sperăm totuși ca sezonul curent să ne bucure cu rezultate bune”, a mai adăugat producătorul.

În același timp, Ion Tulei, producător din Ștefan Vodă, a explicat că acum au început recoltarea, iar primul camion va ajunge la noii clienți săptămâna viitoare. 

„Astăzi am început recoltarea cireșelor și avem câteva solicitări pentru export. Majoritatea cererilor pe care le avem sunt din partea unor clienți noi, mă refer aici la rețele mari din Germania, către care vom efectua prima livrare. Cel mai probabil, săptămâna curentă vom încărca camionul și deja săptămâna viitoare vom efectua prima livrare și vom aștepta feedback-ul clienților. Mai avem și câțiva clienți din anii precedenți din Belgia, Olanda, care au manifestat interes față de producția noastră, dar încă nu avem o înțelegere clară.

Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm la moment este faptul că, avem o recoltă mai mică, din cele opt soiuri de cireșe pe care le cultiv, patru soiuri au o recoltă bună, dar celelalte patru au o roadă foarte mică, din cauza polenizării deficiente”. 

Adrian Cavcaliuc, producător din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești susține că sezonul curent va fi unul destul de complicat, pentru că solicitări pentru fructe de calitate medie și joasă nu sunt.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este adrian-cavcaliuc-fermier-livada-cires-385x385.jpg

 „Pentru a putea comercializa trebuie să avem cireșe de calitate extra, chiar și pe piețele tradiționale de desfacere. În plus, au crescut prețurile la devamare, dacă vorbim despre Federația Rusă, și perioada de livrare este mai mare, controalele la frontieră sunt foarte severe, mai ales la marfa care vine din Republica Moldova. Dacă vorbim de piața UE, atunci sunt solicitate cireșe sortate, prerăcite și doar calibru mare.

La moment, nu avem cereri mari așa cum a fost în anul precedent. Noi avem posibilitatea să livrăm către clienții vechi, dar în ceea ce ține de clienți noi nu avem. Piața UE este asigurată cu cantități din propria producție și au cerințe foarte dure față de producția importată. Standardele de calitate ale UE sunt diferite, iar pentru producătorii de la noi este destul de dificil de respectat, mai ales dacă vorbim de companii mai mici.

Țin să menționez că, în ultimii ani, s-au schimbat foarte mult cerințele față de calitate și pe piața din CSI, respectiv putem vinde doar marfă de calitate înaltă. În compania noastră avem o recoltă bună de cireșe, în acest an”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›