Deservirea tehnică a cântarelor auto înseamnă două lucruri:
- Prevenirea erorilor de cântărire;
- Evitarea reparațiilor care bat la buzunar.
Practica demonstrează că deservirea tehnică de rutină, ceea ce înseamnă de două ori pe an, în medie, și întreținerea regulată permite prelungirea duratei de viață a cântarelor de două ori.
Deservirea tehnică a cântarelor auto explicată în 5 pași:
Inspecția vizuală se efectuează în fiecare zi înainte de începerea lucrului de către operatorul de cântar.
- Vă recomandăm să urmăriți cu atenție să nu fie obiecte străine atât pe platformă, cât și la o distanță de 2 metri.
- Verificați dacă nu sunt deteriorări sau coroziuni și curățați spațiul din jurul scalelor și de sub ele, inclusiv în jurul celulelor de greutate.
- Verificați bordurile laterale și de capăt pentru a detecta instalarea zăpezii sau a înghețului în perioada rece a anului.
- Verificați dacă afișajul digital este setat la zero înainte ca vehiculul să intre pe platformă.
- Vehiculele trebuie să meargă încet pe platformă și să evite frânarea bruscă. Când vehiculul este oprit, roțile sunt centrate corect pe plăcuța de cântărire.
Inspecția de rutină se efectuează în fiecare lună de către proprietar.
- În mod regulat, efectuați inspecții de rutină a platformei de încărcare a greutății, a fundației, a nodurilor de instalare a senzorilor, a dispozitivelor de amortizare etc., pentru a detecta la timp defecțiunile minore.
- Acordați mare atenție să nu fie crăpături la părțile mobile și de conexiune ale cântarului. Orice defecțiune trebuie raportată imediat organizației care prestează servicii de mentenanță tehnică, deoarece poate fi înlăturată imediat fără a progresa într-o defecțiune mai gravă.
Mentenanța tehnică se efectuează o dată la șase luni de către o companie care este licențiată în prestarea acestor servicii și înseamnă:
- Verificarea obligatorie a caracteristicilor tehnice și metrologice dacă sunt conforme cu standardele specificate în documentele de exploatare a cântarului auto;
- Verificarea platformei de cântărire dacă nu s-a deplasat din poziția optimă de lucru;
- Controlul cablurilor de semnal;
- Determinarea caracteristicilor de performanță ale fiecărui ecartament de măsurare a tensiunii;
- Testarea software (dacă se aplică);
- Efectuarea lucrărilor de profilaxie pentru întreținerea aparaturii electronice, a tensometrului, a cutiilor de joncțiune și a altor echipamente care funcționează în tandem cu cântarul auto.
Etalonare și calibrare. Este o procedură ce măsoară diferența dintre greutatea indicată de cântar și greutatea etalon. Procesul de calibrare a cântarelor auto este formată din trei elemente de bază.
- În primul rând, expertul stabilește capacitatea de cântărire;
- Ulterior, are loc identificarea raportului discreției;
- Apoi pe cântarul auto se setează punctul zero.
Verificarea metrologică. Acestă procedură nu modifică caracteristicile metrologice ori precizia cântarului, ci doar verifică dacă acesta încă mai respectă caracteristicile metrologice pentru care a fost certificat inițial. Acestă procedură trebuie efectuată obligatoriu anual pentru toate cântarele utilizate în tranzacții comerciale. Procedura se efectuează de către o companie care este licențiată în prestarea acestor servicii și se finalizează cu acordarea unui buletin metrologic proprietarului, valabil pentru o durată de 12 luni.
Cântarele auto care sunt întreținute corespunzător sunt mai puțin susceptibile de a face măsurări inexacte care pot avea consecințe financiare directe. Comsales Grup dispune de un departament de deservire tehnică, iar în baza unui contract de deservire, poate presta aceste servicii pentru Dvs.