‹ pub ›
12 C
Chișinău
29 mart. 2020
12 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

Sisteme de susținere al pomilor în livezile moderne

‹ link sponsorizat ›

Recomandate

Studiu: O bună parte din fermieri nu cunosc cu ce sunt tratate semințele pe care le seamănă

Tratarea semințelor înainte de semănat a ajuns a fi o practică aplicată de tot mai mulți fermieri...

#26. Cum poate fi menținut sub control gândacul păros. Vezi câteva metode eficiente

Temperaturile mai înalte înregistrate la începutul primăverii au stimulat nu doar pornirea mai devreme a pomilor în vegetație, ci...

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii...
‹ pub ›

Advertoriale

Pentru natură nu există carantină: Microinvest continuă să crediteze sectorul agricol

Antreprenorii din agricultură continuă lucrările de sezon indiferent de situația actuală din Moldova, căci dacă nu reușești să faci totul acum, într-o...

Internet Banking de la MAIB – acces securizat, non stop la conturile companiei

Gestionează-ți afacerea oriunde nu te-ai afla, prin intermediul sistemului de deservire la distanță - Internet Banking. Integrat cu 1C, sistemul Bank Flex...
‹ pub ›

În cazul când se folosesc pomi altoiți pe portaltoi pitici sau semipitici la înființarea livezilor se necesită unele investiții adiționale pentru instalarea unui sistem de suport. Sistemul de suport este necesar pentru a menține pomii în poziție verticală, în caz contrar ei vor fi dezrădăcinați (căzând) odată cu obținerea recoltelor înalte și din cauza vânturilor puternice, ploilor abundente etc.

Pentru a lua o decizie corectă ce tip de sistem de suport va fi folosit în livadă, trebuie de luat în considerație un șir de factori cum ar fi: tipul portaltoiului, înălțimea pomilor, modul de formare a coroanei pomilor (UFO spre exemplu la cireș), vom proteja pomii contra grindinei sau ploii, precum și combinația acestora anti ploaie/grindină, vom folosi firele metalice ca suport pentru sistemul de irigare etc.

‹ pub ›

Pe lângă cele menționate mai sus pentru a folosi la maximum potențialul productiv al pomilor se recomandă ca spalierul deasupra solului să aibă înălțimea de circa 4,0 m. În livezile moderne se practică, de obicei, următoarele sisteme de susținere:

  • monoplan simplu;
  • monoplan combinat;
  • individual fiecărui pom;
  • în două planuri oblice în formă de „V”.

Sistemul de susținere monoplan

‹ pub ›

Sistemul de susținere monoplan simplu este cel mai răspândit sistem de susţinere a pomilor și este format din stâlpi de beton armat sau lemn şi 3-5 fire metalice de care se leagă pomii (Fig. 1). Ca avantaj acest sistem îl deţine prin tărie şi durabilitate, iar ca dezavantaje întâlnim greutăți la instalare, rănirea mecanică a pomilor când sunt vânturi puternice ceea ce poate duce chiar şi la ruperea lor în aceste locuri, înclinarea pomilor de-a lungul firelor metalice, limitarea înălțimii de legare a pomilor de linia metalică de sus prin micșorarea potențialului productiv al pomului.

Fig. 1. Aspectul unui sistem de susținere a pomilor în livezile moderne.

‹ pub ›

Sistemul de susţinere monoplan combinat

Este asemănător sistemului de susținere precedent numai că se adaugă tutorii de bambus și la dorință brațele de suport al ramurilor cu două fire metalice. Prin utilizarea acestor modificări la sistemul de susţinere prin spalier monoplan se poate de obţinut cea mai înaltă rezistenţă a acestei construcţii.

Fig. 2. Sistemul de susținere prin spalier combinat: a) – componența unui sistem susținere prin spalier combinat; b) – brațul de suport al ramurilor de la capătul rândului; c) – tutori din bambus.

Tutorele de bambus trebuie să aibă o înălţime de 3,05 m şi un diametru de 22-24 mm, ce se plasează lângă fiecare pom în parte şi se fixează pomul de el în cinci locuri. Pentru o fixare calitativă a tutorelui de bambus de firele metalice se recomandă de folosit fixatoarele speciale „STEBOFIX”.

Tutore individual lângă fiecare pom

Reprezintă un stâlp din lemn cu înălţimea nu mai mare de 3,6 m şi diametrul de 10 cm tratat cu substanţe antiseptice pentru a stopa procesul de putrefacţie (Fig. 3).

Fig. 3. Tutore individual lângă fiecare pom.

Acest sistem de susţinere este foarte uşor de instalat, asigură efectuarea cu uşurinţă a proceselor tehnologice privind tăierea pomilor şi recoltarea fructelor, însă are un şir de neajunsuri. Unul dinte ele fiind folosirea substanţelor chimice pentru a stopa procesul de putrefacţie, costul înalt al stâlpilor, transportarea şi păstrarea lor datorită numărului mare a lor pentru o unitate de suprafaţă, plus la aceasta, se foloseşte mai mult material pentru palisarea (legarea) pomilor de stâlpi. În acest caz se folosesc stâlpi cu lungimea de 2,5 – 3,0 m.

Sistemul de susţinere în două planuri oblice

Sistemul de susţinere în două planuri oblice în formă de „V”. Constă din stâlpi de lemn sau beton armat cu lungimea 3,2 – 3,5 m fixaţi în sol pe rândul de pomi, în poziţie înclinată unul faţă de celălalt, la un unghi de 60 grade.

Fig. 4. Sistemul de susținere prin spalier în două planuri oblice în formă de „V”.

Stâlpii se încrucişează între ei la înălţimea de 30-40 cm de la sol. În zona de încrucişare se leagă între ei cu sârmă pentru o fixare mai bună sau cu ajutorul unei tije de metal filetată (şurub). Distanţa dintre stâlpi pe rândul de pomi este de 7 – 10 m, prima sârmă se instalează la 40 cm de la punctul de inserţie a şarpantelor, iar celelalte la distanţa de 30 – 40 cm una de alta.

În continuare vor fi redate suplimentar încă două scheme a sistemului de susținere la amplasarea pomilor în două planuri oblice (Fig. 5.). Indiferent de sistemul de susţinere utilizat, el este format la general din stâlpi de lemn sau precomprimați din beton armat şi fire metalice (sârmă).

Fig. 5. Scheme a sistemului de susținere la amplasarea pomilor în două planuri oblice2.

Stâlpii după amplasarea lor în livadă sunt de două tipuri: fruntaşi (marginali) şi intermediari (mijlocaşi). Stâlpii fruntaşi se instalează la ambele capete ale fiecărui rând și pentru fiecare rând în fiecare parcelă, fiind cei de bază. Cei din beton precomprimat armat au un diametru de 9×9 cm sau 10×12 cm și o lungime de aproximativ 5,2 m, fiind mai duri ca cei mijlocaşi, deoarece ei trebuie să suporte greutatea pomilor cu fructe şi forţa firelor metalice întinse. Un moment foarte important este ca ei să fie instalați sub o poziție puțin înclinată (18 grade…30 grade) spre exteriorul rândului.

Adâncimea de instalare a acestor stâlpi este de 0,9 m. Pentru întărirea lor se utilizează ancorele (de obicei sunt din metal, mai pot fi utilizate pietre etc.) ce sunt amplasate la o distanță de 2 m de la stâlpul fruntaș. Stâlpii intermediari se instalează vertical la o distanţă de 8 – 10 m unul de la altul.

În cazul în care se utilizează stâlpi din beton precomprimat armat diametrul lor trebuie să fie de 7×8 cm sau 8×8 cm, cu o lungime de 4,7 m, la care 0,7 m, se instalează în sol. Iar dacă, se folosesc stâlpii din lemn, ei sunt din speciile de salcâm sau stejar. Instalarea stâlpilor se efectuează mecanizat cu ajutorul diferitor agregate de presare asupra stâlpilor sau prin săparea gropilor folosind diverse burghiuri mecanizate etc.

Firele metalice (sârma) pentru spalier trebuie să fie rezistente, protejate de ruginire, fără grad mare de tensionare. Ea trebuie să aibă diametrul de la 1,8 – 2,0 mm până la 3,0 – 3,5 mm. Înălțimea de amplasare a sârmelor de la nivelul solului depinde de mai
mulți factori, printre care fiind forma de coroană, amplasarea și tipul sistemului de irigare etc., de obicei prima fiind amplasată la 60 cm deasupra nivelului solului, următoarele fiind urmate la diferite înălțimi dar în limitele de 60 – 80 cm una de la alta. Pentru o întindere optimală, respectiv şi uşoară a firelor metalice pot fi folosite mai multe metode printre care: sistemul „Gripple”, scripetele cu clichet etc.

Fig. 6. Metode utilizate la întinderea sârmei.

Pentru palisarea (legarea) pomilor de firele se recomandă de folosit garoul de vinil, piesă de fixare a pomilor (Fig. 7) sau orice alt tip de accesorii trainice folosite la legarea pomilor de firele metalice.

Fig. 7. Garoul de vinil și piesa de fixare a pomilor în livezile moderne.

Sistemul de susţinere a pomilor în caz că este planificat se recomandă să fie instalat îndată după ce pomii au fost plantaţi sau înainte de plantare. Montarea sistemului de susținere mai târziu de anul plantării pomilor poate crea o serie de probleme la instalarea stâlpilor cât și la întinderea firelor metalice, ce deseori provoc diferite răni pomilor.

Surse: Producerea merelor. Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac, Andrei Cumpanici – Chișinău 2013. Producerea cireșelor. Lynn Long, Ananie Peșteanu, Marlene Long, Eugeniu Gudumac – Chișinău 2014.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

‹ pub ›

Video

‹ pub ›

Alte subiecte

‹ link sponsorizat ›

14 COMENTARII

  1. Buna ziua
    Va rog să-mi trimiteți o oferta de preț pentru un sistem de susținere monoplan combinat pentru un hectar cu 1400 de cireși early lory pe portaltoi gisella 5 și regina pe portaltoi gisella 6
    Pe acest sistem poate fi montata plasa antigrindină și sistemul prin picurare?Va mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Recente

După suprafețe record plantate cu livezi, Rusia planifică să obțină producții record de legume crescute în sere

Guvernul rus și-a stabilit acum câțiva ani drept domeniu prioritar dezvoltarea sectorului agricol pentru asigurarea consumului intern de fructe și legume. Astfel,...

Studiu: O bună parte din fermieri nu cunosc cu ce sunt tratate semințele pe care le seamănă

Tratarea semințelor înainte de semănat a ajuns a fi o practică aplicată de tot mai mulți fermieri din întreaga lume. În ultimii...

#26. Cum poate fi menținut sub control gândacul păros. Vezi câteva metode eficiente

Temperaturile mai înalte înregistrate la începutul primăverii au stimulat nu doar pornirea mai devreme a pomilor în vegetație, ci și dezvoltarea în masă a...
‹ pub ›

Comentarii

‹ pub ›

Important

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii producători și anume ei sunt...