‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 6 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari: Merele moldovenești stau în depozite, iar ANSA eliberează certificate pentru cele poloneze

Slusari: Merele moldovenești stau în depozite, iar ANSA eliberează certificate pentru cele poloneze

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a eliberat certificate pentru mere poloneze în volum de 19 mii tone care au fost exportate în Rusia ca mere moldoveneşti.

Despre aceasta au comunicat agenţiei „INFOTAG” surse din cadrul Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, afirmând că „merele poloneze, tranzitând Belarus, au fost transportate în Rusia ca mere crescute în Moldova, fapt confirmat de certificatele ANSA”.

Interlocutorul agenţiei a spus că acest caz are două aspecte periculoase pentru producătorii moldoveni de mere.

„Primul – Rusia mai devreme sau mai târziu va înainta Moldovei pretenţii juste, ceea ce poate duce la un nou embargo rusesc la livrările de mere. Însă dacă anterior asemenea interdicţie avea substrat politic, atunci de data aceasta temeiurile vor fi economice. Al doilea – eliberarea certificatelor ANSA ucide producătorii moldoveni de mere, care au stocat în frigidere producţia pentru vânzare în Rusia în lunile februarie-martie”, a spus reprezentantul „Moldova-Fruct”.

Agenţia „INFOTAG” a cerut preşedintelui Uniunii republicane UniAgroProtect, Alexandru Slusari, să comenteze această situaţie, care, la rândul său, a spus că „prin asemenea scheme corupte sunt nimiciţi producătorii de mere în Moldova, care încă nu au părăsit-o pentru a-şi găsi un loc de muncă în străinătate”.

„Producătorii de mere din Polonia sunt concurenţii direcţi ai horticultorilor moldoveni. La ei, în legătură cu embargoul din Rusia, s-au majorat subvenţiile de stat, astfel mărul polonez este mai ieftin decât cel moldovenesc”, a menţionat Slusari.

Potrivit spuselor sale, ANSA eliberează certificate pentru merele poloneze atunci când frigiderele din Moldova sunt pline cu mere moldoveneşti.

„Nu este doar corupţie, ci corupţie care limitează cu trădare de ţară”, consideră Slusari.

În Moldova recolta din anul 2015 a constituit 250 de mii de tone. Circa 60 mii tone au fost procesate, o parte din recoltă s-a vândut pe piaţa externă şi internă. Iar alte circa 60 mii tone sunt stocate în frigidere.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›