‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari: Trans-Oil va primi licenţă pentru a importa semințe de floarea-soarelui din Ucraina

Slusari: Trans-Oil va primi licenţă pentru a importa semințe de floarea-soarelui din Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Autoritățile sunt foarte aproape de eliberarea licenței pentru importul de floarea soarelui către compania Trans Oil, pentru aproximativ 300 de mii de tone de floarea-soarelui, programată să fie aduse din Ucraina, constată reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, într-o postare pe Facebook, transmite bani.md.

Forța Fermierilor atrage atenția că, această decizie, în special având în vedere că în 2023 Moldova a avut o recoltă semnificativă de aproape 750 de mii de tone de floarea-soarelui, cu stocuri suficiente din anul anterior.

Cu toate acestea, importurile masive din Ucraina pun sub semnul întrebării strategia agricolă a țării.

„În septembrie 2023, noi am avut cele mai joase prețuri de achiziții la floarea-soarelui, din ultimii 5 ani.

A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea-soarelui anul trecut, în medie, a fost de 7,3 lei/kg”, a punctat Slusari.

„Încă din primăvara anului 2023, Forța Fermierilor a avertizat asupra pericolului importurilor din Ucraina, în urma exemplului dat de alte țări est-europene precum Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

În ciuda acestor avertismente, preocupările noastre au fost ignorate, iar manipularea mediatică a încercat să prezinte agricultorii ca fiind împotriva Ucrainei”, declară un reprezentant al organizației.

Ca rezultat, agricultorii au suferit pierderi financiare considerabile, iar țara se confruntă acum cu o criză de materie primă, care ar putea duce la creșterea prețurilor la floarea-soarelui importată.

În plus, există riscul ca România să restricționeze exporturile de cereale și oleaginoase din Moldova, din cauza importurilor masive.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›