‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 18 aprilie, 2025
21.2 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Livia - descriere, aspecte

Soiul de struguri de masă Livia – descriere, aspecte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Origine: Livia este un soi de struguri de masă creat de către selecţionerul Zagarulko V. V., înregistrat în anul 2010 de către INVV „Magaraci”. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Flamingo X Arcadia. 

struguri de masă livia

Descrierea soiului de struguri de masă Livia

  • Vigoarea de creştere a butucilor: mare-foarte mare. 
  • Epoca de dezmugurit: medie (I dec. aprilie).
  • Epoca de coacere: timpurie (105-115 zile de la dezmugurit până la coacere), I-II dec. august.

Strugurele: dimensiunea mare (600 g), forma conică sau cilindro-conică, de compactitate medie.

Bobul: dimensiune foarte mare (8-10 g), forma ovală, de culoare roză. Gustul armonios cu aromă delicată de muscat. La coacere atinge 17-19 Brix şi aciditatea 5-6 g/l.

‹ adv ›
livia struguri de masa

Particularităţi de cultivare:

  • greutatea mare a strugurilor (uneori peste 1-1,5 kg) impune normarea recoltei;
  • reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).

Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare. În acelaş timp, influenţează negativ asupra intensităţii de colorare.

În condiţiile de cultivare a Moldovei, se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţie de 50 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Vezi detalii despre Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe.

‹ adv ›

Aspecte pozitive: dimensiunea bobului mare (8-10 g), productiv (fertilitatea ochilor medie-înaltă – 1,2 struguri la ochi) şi cu calități organoleptice foarte bune, la coacerea deplină o aromă pronunţată delicată de muscat.

Este foarte apreciat datorită gustului unic, din 100 de soiuri prezentate la degustaţie în vara anului 2024, soiul Livia s-a plasat pe locul I în topul preferinţelor consumatorilor (circa 150)*. Rezistenţă bună la făinaria viţei de vie.

Aspecte negative: rezistenţă medie la iernare (-19…-21 grade C), iar în unii ani la coacere, colorarea este insuficientă. Sensibil la crăparea boabelor.

*degustaţia a fost efectuată în cadrul gospodăriei SRL „Terra-Vitis”.

colectie struguri moldova

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

‹ adv ›
‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›