‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Livia - descriere, aspecte

Soiul de struguri de masă Livia – descriere, aspecte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Origine: Livia este un soi de struguri de masă creat de către selecţionerul Zagarulko V. V., înregistrat în anul 2010 de către INVV „Magaraci”. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Flamingo X Arcadia. 

struguri de masă livia

Descrierea soiului de struguri de masă Livia

  • Vigoarea de creştere a butucilor: mare-foarte mare. 
  • Epoca de dezmugurit: medie (I dec. aprilie).
  • Epoca de coacere: timpurie (105-115 zile de la dezmugurit până la coacere), I-II dec. august.

Strugurele: dimensiunea mare (600 g), forma conică sau cilindro-conică, de compactitate medie.

Bobul: dimensiune foarte mare (8-10 g), forma ovală, de culoare roză. Gustul armonios cu aromă delicată de muscat. La coacere atinge 17-19 Brix şi aciditatea 5-6 g/l.

‹ adv ›
livia struguri de masa

Particularităţi de cultivare:

  • greutatea mare a strugurilor (uneori peste 1-1,5 kg) impune normarea recoltei;
  • reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).

Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare. În acelaş timp, influenţează negativ asupra intensităţii de colorare.

În condiţiile de cultivare a Moldovei, se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţie de 50 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Vezi detalii despre Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe.

‹ adv ›

Aspecte pozitive: dimensiunea bobului mare (8-10 g), productiv (fertilitatea ochilor medie-înaltă – 1,2 struguri la ochi) şi cu calități organoleptice foarte bune, la coacerea deplină o aromă pronunţată delicată de muscat.

Este foarte apreciat datorită gustului unic, din 100 de soiuri prezentate la degustaţie în vara anului 2024, soiul Livia s-a plasat pe locul I în topul preferinţelor consumatorilor (circa 150)*. Rezistenţă bună la făinaria viţei de vie.

Aspecte negative: rezistenţă medie la iernare (-19…-21 grade C), iar în unii ani la coacere, colorarea este insuficientă. Sensibil la crăparea boabelor.

‹ adv ›

*degustaţia a fost efectuată în cadrul gospodăriei SRL „Terra-Vitis”.

colectie struguri moldova

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›