‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 13 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiuri de prun european potrivite pentru livezi ecologice

Soiuri de prun european potrivite pentru livezi ecologice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producția ecologică de prune este afectată de o varietate de factori: caracteristicile necomerciale ale soiului (aromă, conținut de substanțe solubile, aderența sâmburelui), capacitate slabă de păstrare, calibru mic și rezistență redusă la boli fungice și virusul vărsatul prunului, numit și Sharka.

O măsură preventivă eficientă este alegerea soiurilor de prun adaptate, cu o toleranță bună la principalele probleme, cum ar fi bolile.

Selectarea celor mai potrivite soiuri de prun va oferi o recoltă stabilă de fructe de calitate înaltă și cu aromă bună, recoltate în perioade prelungite din august până în noiembrie, fiind destinate consumului în stare proaspătă.

Recomandări practice

• Soiuri de prun european de înaltă calitate, potrivite pentru producere ecologică:

 1. Maturare foarte timpurie: Ruth Gersteter.
 2. Maturare timpurie: Katinka.
 3. Maturare medie-timpurie: Čačanska lepotica, Franzi, Opal.
 4. Maturare medie-târzie: Jojo, Toptaste, Čačanska rodna, Gabrovska.
 5. Maturare târzie: Jofela, Joganta, Moni, Haganta, Stanley.
 6. Maturare foarte târzie: Presenta, Jolina.

Combinați soiurile cu rezistență prin hipersensibilitate la vărsatul prunului (Jojo, Jofela, Joganta, Jolina, Moni) cu portaltoaie cu rezistență prin hipersensibilitate la acest virus (Docera 6, Dospina 235) pentru a preveni infecția.

*Hipersensibilitate: Avantajul reacției hipersensibile constă în faptul că virusurile din drajonii sau lăstarii infectați vor fi izolate și distruse și nu vor migra mai departe în pom. Deși drajonii infectați se vor usca, pomul va rămâne sănătos și liber de vărsatul prunelor.

‹ adv ›

Împreună cu consultanții locali, verificați perioada de maturare a soiurilor descrise și dacă acestea se potrivesc condițiilor dumneavoastră climaterice.

 • Urmăriți o perioadă lungă de maturare, producție înaltă și regulată, calibrul și calitatea fructelor.
 • Extindeți perioada de recoltare prin introducerea soiurilor noi ce se coc de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii octombrie.
 • Soiurile autofertile și parțial autofertile oferă producții mai regulate și sunt polenizatori foarte buni pentru alte soiuri.
 • Majoritatea noilor soiuri cu prune de dimensiuni mari au gust și calitate excelentă a fructelor, cu un conținut de zahăr mai mare de 21°Brix.
 • Consumatorii preferă soiurile noi cu prune cu pulpă atractivă galbenă/portocalie și cu desprindere ușoară de sâmbure.
 • Soiurile de prun cu fructe de dimensiuni mari și de calitate înaltă pot duce la costuri mai rezonabile ale forței de muncă și cresc veniturile din plantațiile ecologice înființate.

Informații suplimentare

Lectură suplimentară:

Pagini web:

‹ adv ›

Aceste recomandări au fost realizate în cadrul unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›