‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoluții digitale moderne au fost prezentate la Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova

Soluții digitale moderne au fost prezentate la Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura modernă se confruntă cu provocări fără precedent, de la necesitatea de a hrăni o populație globală în creștere, la adaptarea la schimbările climatice și minimizarea impactului asupra mediului.

În acest context, inovațiile și tehnologia joacă un rol crucial în transformarea sectorului agricol, oferind soluții eficiente pentru sustenabilitatea și eficiența producției.

Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova, organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), sub egida MAIA, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a reunit zeci de tineri și fermieri pentru a vorbi mai multe despre tehnologiile ce pot optimiza activitatea în agricultură.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a reafirmat că agricultura nu poate exista fără știință.

„De-a lungul timpului, omenirea a acumulat cunoștințe care stau la baza practicilor agricole moderne. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este implicat în toate procesele legate de inovație și progres în agricultură. Vom continua să sprijinim și să promovăm studiile și cercetarea științifică, fiindcă studenții de azi sunt experții, cercetătorii și specialiști de mâine care vor transforma cunoștințele teoretice în soluții practice”, a declarat oficialul.

Decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, Sergiu Popa, a prezentat celor prezenți terenul Agrotek Arena cu tehnologiile plasate și utilizate pe el, inclusiv serele moderne și bazinul de colectare a apei.

„Platforma se ocupă de cercetarea și promovarea tehnologiilor inovative în agricultură. Aceasta va spori creșterea productivității și va înlesni gestionarea riscurilor legate de factorii ecologici, sociali și economici.
Târgul organizat astăzi este o oportunitate de a dezvolta sectorul, adunând cercetători, furnizori de tehnologii digitale, agricultori, studenții și profesori pentru un schimb de bune practici”, a menționat decanul.

Studenții prezenți la eveniment au avut oportunitatea de a înțelege mai bine impactul și beneficiile tehnologilor digitale în agricultură.

„Evenimentul de astăzi a fost foarte util și interesant pentru noi. Am aflat ce inovații există la acest moment în agricultură și cum acestea pot minimiza costurile de producere și mări profitul în afacerile agricole”, a spus Iulia Vacevici, studentă a Facultății de Economie, a Universității de Stat din Moldova.

‹ adv ›

Agricultorii au descoperit noile produse disponibile pe piață și au fost martori ai experimentelor și testărilor de pe teren, descoperind beneficiile utilizării tehnologiilor digitale în agricultură prin eficiență, precizie, durabilitate.

„Cultivăm culturi de câmp, dar avem și plantații multianuale cu viță de vie, prun și cais. Din cele văzute astăzi pentru compania noastră prezintă un interes deosebit sistemele de analiză a datelor prin satelit, urmărirea echipamentelor, monitorizarea vremii și planificarea lucrărilor”, ne spune Ion Boșcăneanu, fermier din satul Zorile, raionul Orhei.

În același timp, au avut ocazia să discute despre reziliența în agricultură prin tehnologii, cu profesioniștii celor peste 20 de companii furnizoare de tehnologii în agricultură.

În cadrul discuțiilor plenare s-au prezentat noile produse disponibile pe piață și demonstrația rezultatelor, soluții de finanțare și beneficii de utilizare a tehnologiilor digitale în agricultură.

‹ adv ›

S-au abordat subiecte ca: Soluțiile ERP (Planificarea Resurselor Întreprinderii); Colectarea datelor prin senzori și stații meteorologice; Dronele și sistemele video de securitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›