‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSondaj: Ucrainenii sunt împotriva liberalizării pieței terenurilor agricole

Sondaj: Ucrainenii sunt împotriva liberalizării pieței terenurilor agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Revizuirea legii cu privire la vânzarea terenurilor agricole a stârnit nemulțumiri nu doar la noi în țară. După ce actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenco a menționat în cadrul Reuniunii Anuale a membrilor Asociației Europene de Afaceri că „..fără o piață liberă a terenurilor agricole nu va exista un salt în dezvoltarea țării”, ucrainenii au rămas indignați de afirmația acestuia.

Astfel, conform unui sondaj efectuat recent de CMIS, centrul Razumcov, majoritatea ucrainenilor (72%) sunt împotriva vânzării terenurilor agricole. Dacă astăzi, în Ucraina ar avea loc un referendum privind vânzarea/cumpărarea terenurilor agricole, ucrainenii ar vota așa: 72% împotrivă, 13% pentru, 5% nu vor vota, alți 10% nu pot răspunde.

În același timp, opiniile oamenilor cu privire la efectuarea sau nu a reformei funciare diferă, în funcție de vârsta respondenților, de locul de reședință și de nivelul de trai.

Majoritatea celor care se opun liberalizării pieței funciare sunt oameni din mediul rural. Astfel, 75% din populația de la sate sunt împotriva vânzării terenurilor, 11% sunt pentru, 4% nu votează iar 9% nu pot răspunde. În orașe, împotriva vânzărilor terenurilor sunt 70% de respondenți, pentru – 14%, 6% nu ar vota și, respectiv 10% nu pot răspunde.

Se remarcă faptul că, un nivel ușor mai ridicat de sprijin pentru implementarea reformei a fost înregistrat în rândul respondenților bogați și celor mai tineri. Astfel, împotriva vânzării sunt 57% din populația cu un nivel înalt de trai, pentru – 26%, 6% – nu vor vota, iar 11% – nu au putut răspunde. În ceea ce privește ucrainenii cu un nivel mediu de trai, 67% sunt împotriva, 17% sunt pentru. Majoritatea respondenților ce fac parte din categoria cu un nivel scăzut de trai ar vota contra și anume 74%, iar 10% pentru. Cei mai mulți dintre cei care sunt împotrivă, sunt oamenii ce se numără printre populația săracă din Ucraina: împotriva vânzării terenurilor – 77%, pentru – 9%.

Opiniile respondenților diferă și în funcție de vârstă. Astfel, cei mai mulți dintre cei care sunt împotriva vânzării de terenuri sunt ucrainenii cu vârsta de peste 60 de ani (79% împotriva, 9% pro), pe când tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-29 ani ar accepta schimbarea mult mai ușor (59% împotriva, 18% pentru).

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›