Cum să îmbini meseria de bucătar și pasiunea pentru agricultură într-o afacere de succes am aflat de la soții Nicolae și Ana Petrov din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.
Tânăra familie a lăsat în urmă viața de la oraș pentru a face agricultură la sat. Și pentru că experiența de bucătar pe care a dobândit-o domnul Petrov, activând timp de nouă ani în mai multe restaurante din capitală, nu putea fi trecută cu vederea, pe lângă agricultură, familia mai prestează și servicii de catering.
În acest fel, o parte din legumele crescute pe cele șase hectare pe care le gestionează sunt transformate în prânzuri delicioase pentru angajații mai multor întreprinderi din localitățile din apropiere.
Ajutându-l pe tatăl lor care deținea o gospodărie țărănească, tinerii erau familiarizați deja cu agricultura. Fiind încurajați de perspectivele de dezvoltare a afacerii, precum siguranța accesului la apă pentru irigare de la Sistemul Centralizat de Irigare „Puhăceni”, reabilitat în cadrul Programului Compact, cât și solicitările pe care le aveau din partea unor companii din localitate pentru pregătirea prânzurilor, soții au hotărât să-și înființeze propria lor afacere.
Așa apare în 2018 PETROVGRUP SRL cu două domenii de activitate: agricultură și servicii de catering.
Pe o suprafață relativ mică pe care o arendează, tinerii reușesc să cultive un spectru larg de legume, pe noi însă ne-au impresionat plantațiile de broccoli și conopidă, culturi mai puțin întâlnite pe terenurile din Moldova.
Producătorii agricoli au ales să planteze două soiuri de broccoli și trei de conopidă, toate tardive, care se recoltează toamna, astfel că vizita noastră a coincis cu strângerea primei roade din acest an. Culturile au fost semănate în iulie, iar anterior de pe același teren a fost recoltată sfecla roșie și dovleacul.
În anul curent, agricultorii au crescut broccoli și conopidă pe o suprafață de un hectar, dar planifică să o extindă. Referitor la recoltă, antreprenorii menționează că se obține aproximativ 25 de tone de broccoli la hectar și între 35-40 de tone de conopidă.
Chiar dacă gestionează doar șase hectare, fermierii cred că și pe o suprafața atât de mică poți face agricultură performantă dacă utilizezi eficient solul, respectând asolamentul și dacă ai acces la apă.
Tot el afirmă că a folosit în acest an irigarea prin aspersiune, dar următoarea investiție pe care o vor face va fi într-un sistem de irigare prin picurare, datorită căruia, poate fi mai ușor dozată cantitatea necesară de apă.
Pentru anul următor, agricultorii și-au propus să extindă suprafața terenurilor agricole până la 10 hectare pe care intenționează să cultive: conopidă, broccoli, ardei, dovleac, ceapă, vânătă, sfeclă roșie, cartof și varză.
De asemenea, aceștia își doresc că din sezonul viitor să mai poată angaja câțiva muncitori permanenți. Mai mult decât atât, sunt convinși că dacă vor achiziționa o linie de sortare a legumelor vor fi mai competitivi pentru a încheia contracte directe cu magazinele pentru realizarea acestora.
Prestând și servicii de catering, agricultorii își asigură piață de desfacere pentru o parte din legume, astfel acestea capătă valoare adăugată, fiind livrate ca un produs finit și gata pentru consum.
Zilnic, bucătarii pregătesc prânzuri pentru 50-60 de persoane. Deși, anul trecut, după cum menționează proprietarii afacerii, aveau comenzi și de câte 160 de prânzuri pe zi. De asemenea, beneficiari sunt și persoane fizice, în special, vârstnici care nu pot găti, iar la rugămintea celor dragi plecați peste hotare, li se livrează mâncarea acasă.
Nicolae și Ana sunt un exemplu de oameni harnici, care prin inițiativă și perseverență demonstrează că își pot crea un viitor chiar acasă.
Familia Petrov are planuri mari de viitor. Foarte curând vor dezvolta și produse de patiserie, precum plăcinte și mini pizze, pe care le vor comercializa în magazinele din raion. Totodată, intenționează să readucă la viață rețete inedite de dulciuri, dar și o rețetă veche de dulceață din dovleac, tradițională locului, pentru care vor folosi chiar dovleacul crescut de ei.
Articol realizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Mai multe detalii pe acest link.
Comentarii