‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSpartac Chilat, Prograin Organic: Avem 16 produse ecologice pentru piața locală. Dorim o națiune...

Spartac Chilat, Prograin Organic: Avem 16 produse ecologice pentru piața locală. Dorim o națiune sănătoasă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Prograin Organic practică agricultura ecologică de circa 10 ani, iar până acum un an preponderent au exportat materia primă în Europa de vest (Olanda, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Norvegia și Israel). 

Cu toate acestea, de mai mulți ani planificau să introducă produsele proprii și pe rafturile magazinelor din Republica Moldova, la un preț accesibil.

Primii pași pentru a putea accesa rețelele autohtone au fost realizați acum doi ani când au obținut certificarea activităților de procesare ce țin de sortarea mecanică și optică, ambalarea cerealelor, semințelor oleaginoase și leguminoaselor conform standardului internațional IFS.

Spartac Chilat, directorul general al grupului de companii Prograin Organic, a precizat pentru Agrobiznes că, de regulă produsele bio din import, care se comercializează în magazinele din țara noastră, sunt foarte scumpe. 

„La moment, avem o gamă formată din 16 produse, dar nu ne oprim aici și cât de curând vom propune și alte produse noi. Recent, însă, am reușit să expunem produsele noastre în câteva rețele din țară, în mare parte cinci tipuri de făină ecologică din spelta, alac și secară.

Pentru alte 11, care urmează să le lansăm în curând, pregătim ambalajul, astfel ca odată ce vom fi pe rafturile magazinelor să fim reprezentanți conform tuturor cerințelor. Produsele pe care le propunem sunt sută la sută verificate, dispun de certificate și au o calitate înaltă și deja sunt apreciate de consumatorii ce au reușit să le achiziționeze”.

Produsele companiei Prograin Organic pot fi găsite în rețele de magazine: Biantti, Rogob, Fish Market, Latti, Liro. La fel, acestea pot fi cumpărate și de pe platforma de vânzări online biofood.md, lansată de Asociația Movca.

„Mai mult ca atât, sunt pe ultima sută de metri în negocieri cu rețeaua Nr.1 și urmează să purtăm discuții și cu reprezentanții rețelei Linella, care la fel au manifestat interes față de produsele noastre. Pe parcursul negocierilor nu am întâlnit impedimente, rețele au fost deschise pentru colaborare. O mică problemă, care a limitat apariția produselor bio, este Legea produsului social. Produsele bio apriori nu pot fi parte a produsului social. Mai mult, făina pe care noi o propunem este din cereale specifice, care sunt supuse la două procese tehnologice.

De exemplu, în cazul speltei – este supusă, mai întâi procesului de decojire din care rezultă un randament de 60%, după care aceste 60% sunt măcinate și se obține un randament de 70% pentru făina albă și 95% pentru făina integrală. Astfel, produsul finit nu poate fi un produs social pentru că este mai scump prin faptul că randamentul este mic și cele două procese tehnologice costă. Din câte cunoaștem a fost deja identificată o soluție și așteptăm ca la ședința următoare de Guvern să fie aprobat, respectiv vom avea undă verde ca să putem expune produsele ecologice pe rafturi”.

faina eco

Spartac Chilat susține că, rețelele de magazine sunt deschise pentru colaborare deoarece oferta de produse bio în Moldova, pentru segmentul reprezentat de Progain Organic, practic nu există.

„Mă refer aici la segmentul  de cereale procesate, leguminoase, boboase. Avem toate premisele și sperăm că produsele noastre vor fi consumate acasă, la prețuri accesibile. Totodată, astfel vom contribui la creșterea nivelului de sănătate a populației”. 

‹ adv ›
prograin organic

Amintim că, Prograin Organic a obținut, în anul 2023, certificatul ce ia permis comercializarea făinii de porumb, grâu și spelta în ambalaj pe piața autohtonă drept ecologică.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›