‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStandardele de calitate pentru uleiuri comestibile și produse congelate, ajustate cerințelor UE

Standardele de calitate pentru uleiuri comestibile și produse congelate, ajustate cerințelor UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cadrele normative privind controlul alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, dar și pentru uleiuri comestibile, au fost îmbunătățite și aliniate cerințelor Uniunii Europene.

În cazul uleiurilor comestibile, proiectul prevede completarea cerințelor cu  noțiuni noi de uleiuri vegetale, inclusiv ulei comestibil și ulei obținut prin presare, cerințe mai stricte pentru certificarea calității, confirmată prin rapoarte de încercări de laborator, includerea cerințelor generale și caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice pentru diverse tipuri de ulei, precum și norme privind ambalarea, etichetarea și depozitarea  uleiurilor.  

„Modificările au scopul să asigure cetățenii că produsele alimentare achiziționate respectă cele mai înalte standarde de siguranță și calitate”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea. 

Obiectivul principal al noilor modificări privind controlul alimentelor congelate rapid este ajustarea procedurilor de monitorizare a temperaturii în vehiculele de transport și în spațiile de depozitare pentru alimentele congelate rapid.

Astfel, se impune ca mijloacele de transport să fie echipate cu dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza temperatura în mod regulat și frecvent, asigurând condiții optime pentru păstrarea alimentelor congelate. 

De asemenea, proiectul stabilește cerințe stricte pentru instrumentele folosite în controlul temperaturii, stabilind respectarea anumitor standarde internaționale.

Operatorii din industria alimentară sunt obligați să păstreze documentația relevantă pentru a permite verificarea conformității acestor instrumente cu standardele impuse.

‹ adv ›

Totodată, înregistrările referitoare la temperaturi vor fi datate și păstrate de către operatorul din sectorul alimentar pentru o perioadă de cel puțin un an sau o perioadă mai lungă, ținând cont de natura și de perioada de conservare a alimentelor supuse congelării. 

Astfel, aprobarea prevederilor normative propuse vor aduce beneficii, precum: facilitarea și susținerea agentului economic prin excluderea lacunelor și ambiguităților în cadrul controlului oficial; ajustarea legislației naționale la cerințele europene; asigurarea pieței interne cu produse calitative; excluderea barierelor la import/export a produselor congelate; protejarea intereselor consumatorilor; reducerea costurilor asociate remedierii neconformităților; asigurarea siguranței produselor congelate plasate pe piață.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›