‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStatistica din Chișinău: Agricultura a avut cea mai mare contribuţie la creșterea economică în...

Statistica din Chișinău: Agricultura a avut cea mai mare contribuţie la creșterea economică în anul 2016

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit Biroului Național de Statistică (BSS), cea mai mare contribuţie la creșterea economică a avut-o agricultura, urmată de comerțul cu ridicata și amănuntul, industria extractivă și industria prelucrătoare, informațiile și comunicațiile, informează Moldpres.

Contribuții pozitive

Biroul Naţional de Statistică informează că în anul 2016, produsul intern brut (PIB) a însumat 134476 milioane lei, preţuri curente de piaţă, în creștere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de anul 2015 semidefinitiv.

‹ adv ›

Conform datelor BNS, contribuții pozitive la creșterea PIB, în anul 2016 față de anul 2015, au înregistrat următoarele activități economice: agricultură, silvicultură și pescuit (+2,2%), cu o pondere de 12,2% la formarea PIB și cu o majorare a valorii adăugate brute (VAB) cu 18,2%.

Volumul impozitelor pe produse s-a majorat cu 3,1 la sută în raport cu perioada similară a anului anterior. Valoarea adăugată brută pe economie a depășit cu 4,8 la sută nivelul anului precedent, contribuind la creșterea și formarea PIB cu 4,1% și 85,2%, respectiv.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat majorării cu 3,2 la sută a consumului final al gospodăriilor populaţiei. O contribuţie negativă la creşterea produsului intern brut au avut-o formarea brută de capital fix, în scădere cu 0,7 la sută față de perioada respectivă a anului precedent, şi exportul net (-0,5%), mai notează BNS.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›