‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStrugurii de masă Jupiter - descriere

Strugurii de masă Jupiter – descriere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Soiul de struguri de masă Jupiter este apiren (struguri fără semințe) și mai poate fi întâlnit sub numele de Arkansas 1985.

Jupiter este un soi de struguri de masă apiren de origine americană, creat la Universitatea din Arkansas. Este al 5-lea soi din seria – „fără seminţe” după: Venus, Reliance, Mars şi Saturn create la Universitatea din Arkansas.

Jupiter a fost obţinut prin încrucișarea formelor Arkansas 1258 x Arkansas 1762. Soiul a fost patentat în anul 1998.

  • Vigoarea de creştere a butucilor: medie-viguroasă
  • Epoca de coacere: timpurie, se coace în I-II dec. a lunii august. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 20-22, cu aciditatea 5,0-7,0.
  • Strugurele: greutatea medie a strugurelui – 200-300 g, forma conică, cilindrico-conică, lax.

Bobul: este mare (4-5g), oval, de culoare roz. Pulpa este crocantă, cu aromă puternică de muscat sau fructe de pădure. Este rezistent la crăparea bobiţelor şi are o transportabilitatea bună.

Jupiter este un soi fertil, de aceea tăierea în uscat se efectuează doar după efectuarea analizei fertilităţii ochilor. Reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (a giberelinei GA3 şi citokininei – CPPU*).

Sub influenţa GA3 şi CPPU se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 30-40 % (de la 300 g la 450-500 g strugurele şi de la 4 g la 5-6 g respectiv bobiţa), se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.

‹ adv ›

În acelaşi timp, poate duce la o compactare excesivă a strugurilor, întârzie coacerea cu 4-7 zile şi influenţează negativ colorația boabelor.

În condiţiile de cultivarea a Moldovei, se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţii de 50-100 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm), iar a CPPU de 5,0-7,5 mg/l, când diametrul bobiţei 7-9 mm.

Avantaje:

  • fertilitatea înaltă a ochilor (1,9)
  • calități organoleptice foarte bune
  • rezistenţă sporită la iernare (-27 grade C)
  • coacerea foarte bună a coardelor (peste 90%)
  • rezistenţă bună la crăparea bobiţelor
  • rezistenţă bună la bolile principale: mana, făinarea şi putregaiul cenuşiu al viţei de vie, ce oferă posibilitatea de a fi cultivat în sistemul organic (ecologic). 

Dezavantaje:

Cu toate că are o fertilitate înaltă a ochilor, în unele surse se indică o recoltă potenţială medie. În unii ani, din cauza condiţiilor neprielnice din timpul înfloritului, are loc o scuturare excesivă a bobiţelor, şi, ca rezultat, o legare slabă a bobiţelor.

‹ adv ›

Aplicarea incorectă a regulatorilor de creştere duce la întârzierea coacerii şi scuturarea excesivă a bobiţelor.

*CPPU – florclorfenuron

V-ar putea fi și articolul Soiul de struguri de masă apiren Automn Royal – aspecte.

‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna. Ce tine de soiul Jupiter, as rectifica că e foarte sensibil la mana. Se scutura bobitele mai ales pe seceta. Are o creștere mare. Necesită taiere in verde mai mult decit mediu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›