‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 28 august, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSubvenționarea agricolă, între dezamăgire și reușită

Subvenționarea agricolă, între dezamăgire și reușită

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ajutorul de la stat este văzut ca un fel de loterie de către unii fermieri, care spun că s-au ciocnit cu birocrație și alte dificultăți, iar alții consideră că suma oferită a fost ca o rampă de lansare spre performanță și dezvoltare

Lipsa resurselor financiare îi aruncă pe fermieri în prăpastia datoriilor și a sărăciei, iar în final, spun ei, afacerea este distrusă din cauză că „fără bani, cum nu te-ai răsuci, tot mai mult te înglodezi”. Astfel, mâna de ajutor întinsă de la stat este singura șansă de salvare și dezvoltare pentru mulți.

Subvenții agricole pentru utilaj performant

‹ adv ›

Totuși, părerile fermierilor sunt împărțite atunci când este vorba despre accesibilitatea acestor fonduri. Astfel, Emil Guțu din Florești a reușit datorită perseverenței și încrederii în propriile forțe să obțină subvenții agricole pentru a-și procura utilaj agricol performant. „Am reușit prin programul „2KR” să obținem bani pentru a acoperi jumătate din suma necesară procurării unui tractor de ultimă generație, iar prin sistemul de subvenționare am izbutit să acoperim și restul sumei. A durat doi ani, câte 25% din sumă era subvenționată anual”, a relatat fermierul din Florești.

„Cât patru tractoare și cu o viteză uluitoare”

Potrivit lui Emil Guțu, acum se poate bucura de faptul că pe dealurile din gospodăria sa poate fi văzută tehnică agricolă care nu s-a mai întâlnit prin părțile locului. Agricultorul susține că este necesar ca fiecare să aibă răbdare, să nu renunțe ușor la visuri și nimic nu va părea complicat. „Când vezi așa un tractor cu un motor de 325 de cai putere care poate să înlocuiască și patru, și cinci tractoare din cele pe care le cunoaștem cu toții, iar timpul în care prelucrezi terenurile se reduce în jumătate, îți spui că merită să apelezi la subvenții. Are o viteză uluitoare. Rezultatele le vezi cu ochiul liber. O productivitate mai mare, economii mai multe și, respectiv, o mai mare posibilitate de a investi”, susține Emil Guțu.

‹ adv ›

„Completarea dosarului este cum ai scrie o lucrare științifică”

Și Victor Ropot din Râșcani afirmă că nu a întâmpinat probleme când a dorit să obțină bani de la stat și consideră că „sistemul de subvenționare este unul accesibil pentru cei care își doresc să obțină ajutor”. O părere diferită au alți fermieri, care spun că sistemul este unul birocratic și corupt, însă au solicitat să le fie păstrat anonimatul „pentru a nu avea probleme”. „Completarea dosarului este cum ai scrie o lucrare științifică, iar pentru aceasta îți trebuie să angajezi oameni. Pentru o virgulă te întorc înapoi. Numai eu știu ce am făcut și cum am făcut pentru a-mi accepta dosarul, iar la urmă îți dau niște bănuți că nu ai la ce te uita. Mai bine apelezi la bănci. Te fură mai puțin ca statul”, susține un agricultor din Ocnița.

Dacă ar fi mai simplă și mai „netedă” calea…

‹ adv ›

Marcela Ganev din Cantemir este la început de cale și, împreună cu soțul, își doresc o afacere frumoasă în agricultură, însă spun că fără susținerea financiară a autorităților le este greu să se descurce. „Sunt înaintate cerințe care nu pot fi îndeplinite de cei care într-adevăr au nevoie de subvenții agricole. Ar trebui încurajați anume cei care se află la început de cale. Dacă ar fi mai simplă și mai „netedă” calea spre acest ajutor, atunci altfel s-ar vedea lucrurile mișcându-se în gospodăriile agricole. Oricum, noi sperăm că lucrurile se vor schimba spre bine”, susține Marcela.

Sursa: ZiarulNational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›