‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 13 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTabără, ASAS: Trebuie oprit, sub orice formă, importul din ţările cu gripă aviară. Polonia...

Tabără, ASAS: Trebuie oprit, sub orice formă, importul din ţările cu gripă aviară. Polonia are stocuri de care vrea să scape

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe 17 ianuarie, Comisia Europeană a transmis că în mai multe state membre, inclusiv în România, au ajuns produse de la ferme comerciale de curcani din Ungaria, unde a fost diagnosticat virusul gripei aviare de tip H5N8. Din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

În acest context, Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şiseşti”, susține că, România trebuia să oprească importurile de produse avicole de orice fel din ţările în care există gripa aviară, măcar pentru o perioadă de timp, scrie Agerpres.

„Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar şi un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era primă măsură care trebuia luată. Nu se poate, când ştii că ai în jur ţări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia şi din restul ţărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar şi cu curaj la Comisia Europeană şi explicăm de ce trebuie să luăm această măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importăm, ştiind că Polonia este burduşită de gripă aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul ţării sunt pline de carne importată din Polonia”, a declarat preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Preşedintele ASAS a subliniat că industria avicolă din România este una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, iar carnea românească de pasăre este preferată la export datorită calităţii ei, chiar dacă este mai scumpă. În schimb, pe piaţa internă se aduce din import carne foarte ieftină şi din păcate chiar din ţări în care evoluează gripa aviară.

„Carnea românească este mai scumpă, dar este preferată la export datorită calităţii ei şi cumpără foarte multe state europene, iar noi compensăm cu carne foarte ieftină din import. Sectorul avicol din România este unul dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, şi cantitativ dar şi calitativ, exportă foarte bine carne de pasăre, dar poate suporta şi necesarul intern, de aceea ar trebui să o protejăm. De exemplu, Polonia a avut comerţ cu Republica Sud-Africană şi China, iar dacă anul trecut a avut probleme cu salmonella, aceste ţări au suspendat total importurile. Polonia are acum stocuri de care vrea să scape şi noi în niciun caz nu trebuie să importăm carne de pui de acolo de unde sunt probleme cu salmonella, cu gripa aviară. Cel puţin să aducem din surse care nu au această boală. Din păcate, cred că vom ieşi extrem de şifonaţi pe problema producerii cărnii de pasăre şi de ouă”, a mai spus şeful ASAS.

De asemenea, Tabără afirmă că, pe lângă suspendarea importurilor din ţările unde evoluează boala, ar mai trebui omologate măsurile de prevenţie, făcând referire la prezenţa unor microincineratoare în ferme care pot face faţă atunci când apar accidente dar şi ca prevenţie.

În prezent, gripa aviară mai evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria, Germania, Ucraina şi Irlanda de Nord.

FOTO: imagine simbol; sursă: sputnik.md

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›