Lipsa umidității în sol este principala și cea mai mare provocare pentru întreg sectorul agricol, inclusiv pentru viticultură.
La moment, viticultorii realizează tăierile, iar specialiștii recomandă, în acest context, corelarea corectă a încărcăturii cu cantitatea de umiditate din sol, pentru obținerea recoltelor.
Contactat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole a subliniat faptul că, în general, starea plantațiilor de viță-de-vie nu este una rea, cu excepția cazurilor în care în anul trecut în unele podgorii au rămas mulți lăstari nematurați, astfel că în mare parte aceștia au înghețat, chiar dacă în anul curent nu s-au înregistrat înghețuri mari.
La moment, viticultorii realizează tăierile obișnuite, iar Sergiu Tutovan a specificat că producătorii trebuie să atragă atenția asupra numărului de ochi lăsați pentru viitoarea recoltă.
Totodată, una dintre recomandările de bază a specialiștilor ține de întârzierea tăierilor în uscat, pentru a reține pornirea în vegetație și a evita efectele înghețurilor târzii de primăvară, ce de obicei produc pagube în luna aprilie.
Comentarii