‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăieri la cireș. Tufa spaniolă – reguli de formare

Tăieri la cireș. Tufa spaniolă – reguli de formare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Atunci când vorbim despre tăieri la cireș, trebuie să cunoaștem particularitățile generale ale speciei. În primii 2-3 ani după plantare, pomii au o creștere lentă, apoi, până la intrare pe rod economic, cresc viguros.

Până în perioada de fructificare pomii diferitor soiuri se deosebesc puțin după vigoarea de creștere. Cireșul se caracterizează prin dominanță apicală foarte pronunțată, care, atât natural, cât și în urma scurtării ramurilor anuale, duce la creșterea și ramificarea intensă a lăstarilor în partea superioară. (lăstarul terminal și câțiva subterminali).

Acest lucru duce la o etajare evidentă pe axul central și ramurile de schelet. În general, la cireș, formarea coroanei se realizează preponderent prin operații în verde, iar în perioada de repaus se fac tăieri de corecție sau conform recomandărilor unor forme specifice de coroană.

Tufa spaniolă la cireș (Spanish Bush)

Sistemul de conducere tufă spaniolă la cireș (Spanish Bush) constă din mai multe ramuri ce reduc din vigoarea de creștere, redând o structură mai mică, respectiv o mai ușoară întreținere și recoltare a fructelor.

Pentru forma de coroană tufă spaniolă sunt recomandați portaltoi viguroși sau semi-viguroși.

Distanța de plantare în cazul conducerii pomilor de cireș după sistemul tufă spaniolă este:

‹ adv ›

Distanța dintre rânduri:

  • 5-5,5 m, pentru soiuri altoite pe portaltoi viguros;
  • 4,25-5 m, pentru soiuri altoite pe portaltoi semi-viguroși;
  • nu se recomandă pe portaltoi pitic ca Gisela 3 sau Gisela 5.

Distanța dintre pomi pe rând:

  • 2,5-3 m, soi altoit pe portaltoi viguros;
  • 2-2,5 m, soi altoit pe portaltoi semi-viguros.

La plantare pomul se scurtează la înălțimea de 45 cm de la nivelul solului. Se asigură că sunt 3-4 muguri vii sub locul scurtării.

‹ adv ›

La sfârșitul sezonului de vegetație, lăstarii noi sunt de minimum 60 cm lungime.

Tăierile în prima perioadă de repaus

Tăierile se fac toamna înainte de apariția ploilor, în zonele în care există pericol de dezvoltare a cancerului bacterian. Se scurtează toate ramurile la o lungime între 5-12 cm.

Ramurile puternice trebuie scurtate mai tare în comparație cu cele slabe. Se înlătură ramurile foarte puternice, dar și cele slabe pentru a obține o uniformitate în coroană.

În rezultatul tăierilor, pomul trebuie să fie mai mult mai puțin plat în partea de sus cu ramuri puternice și verticale ce sunt tăiate mai scurt decât cele slabe.

Citește și despre Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi.

Tăierile în a doua perioadă de vegetație (înainte de prima zi de vară)

Se scurtează toate ramurile la o lungime de 5-12 cm de la baza lor.

Ramurile puternice trebuie tăiate mai scurt față de ramurile mai slabe. Se înlătură ramurile foarte puternice, dar și foarte slabe pentru a avea o uniformitate în dezvoltarea pomului.

În rezultatul tăierilor, pomul trebuie să fie mai mult sau mai puțin plat în partea de sus cu ramuri puternice și verticale ce sunt tăiate mai scurt decât cele slabe.

Tăierile la sfârșitul celei de-a doua perioade de vegetație

Majoritatea pomilor în această perioadă au în jur de 20 de ramuri. Acest număr de ramuri este suficient pentru pomii plantați pe portaltoi semi-viguros pentru a-l echilibra.

Acestor pomi trebuie acum să li se permită să crească fără a fi tăiați până anul viitor, ca să poată să fructifice.

Pomii altoiți pe portaltoi viguroși au nevoie încă de o tăiere în plus, după cum a fost descris mai sus, pentru a obține un echilibru al pomului care nu este prea viguros. Acest procedeu este foarte important.

Lungimea ramurilor trebuie să fie de la 60 cm până la 90 cm pentru pomul care are un echilibru bun și productiv.

Tăierile în a treia perioadă de creștere vegetativă și perioada ulterioară

În momentul în care se observă că frunzele la baza ramurilor încep să se îngălbenească, se înlătură două până la patru ramuri care sunt amplasate în centrul pomului pentru a permite luminii să pătrundă mai bine în interiorul coroanei.

Dacă se înlătură aceste ramuri mai devreme decât momentul potrivit, atunci pomii vor crește mai puternic decât în mod normal.

Dacă creșterile devin slabe sau dezvoltă o creștere în lungime de doar circa 60 cm, atunci este necesar să mai scoatem din interiorul coroanei și alte ramuri.

Potrivit diferitor surse, ar trebui să obținem 20-25 de ramuri (în alte surse 12-16) la portaltoi semi-viguroși și 25-30 (alte surse indică 15-20) la cei viguroși.

Tăierile la cireș în a treia perioadă de repaus

În cazul soiurilor moderate sau înalt productive și care sunt altoite pe un portaltoi semi-pitic, se scurtează toate ramurile la 1/4 din lungimea totală a ramurii. În acest mod se echilibrează raportul dintre frunze și fructe și se produc cireșe de calitate înaltă.

Tăierea pomilor de cireș la maturitate

Ramurile laterale formate după sistemul tufa spaniolă se dezvoltă și fructifică timp de câțiva ani, apoi începe procesul de reînnoire a lor.

Vara târziu sau toamna devreme

Se retează vârful pomului la înălțimea de 2,5 m acest lucru se efectuează mecanizat sau manual.

Dacă pomul nu a atins înălțimea de 2,5 m, atunci fiecare lăstar nou se scurtează cu aproximativ 1/4 din lungimea lui. Se face o tăiere de contur manuală sau mecanizată sub formă de perete fructifer între părțile laterale a fiecărui pom în fiecare an.

Tăierile în perioada de repaus sau înflorire

Se taie la cepuri aproximativ 20% din lemnul total ce fructifică an de an, astfel încât buchetele de mai să nu fie mai în vârstă de 5 ani.

Orice ramură laterală care devine mai groasă cu 1/2 față de diametrul ramurii de pe care s-a dezvoltat trebuie reînnoită.

Se reînnoiesc ramurile prin efectuarea tăierilor la cep, lăsând un singur mugur vegetativ. Dacă acolo nu există niciun mugure, se efectuează tăierea la un cep cu o lungime de 10-15 cm. Este important să se reînnoiască câte o porțiune a ramurilor în fiecare an.

Ramurile mai în vârstă cu o capacitate mai scăzută de regenerare și nu vor forma creșteri noi la fel de bine precum cele tinere.

Tăierile la cep trebuie efectuate în perioada de înflorire sau la finele perioadei de repaus.

Dacă creșterea terminală începe s-și încetinească procesul de dezvoltare până la mai puțin de 2,5 m înălțime, atunci se înlătură una sau mai multe ramuri de schelet (permanente) ale pomului pentru a intensifica vigoarea de creștere pe toată durata de viață a pomului.

Bibliografie. Producerea cireșelor; Autori: Lynn E. Long, Ananie Peșteanu, Marlene Long, Eugeniu Gudumac.

Vezi și Tăierile la cireș – forma de coroană piramidă etajat rărită cu centrul deschis.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›