‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTaxele pentru terenurile în paragină vor putea fi majorate din 2025

Taxele pentru terenurile în paragină vor putea fi majorate din 2025

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proprietarii terenurilor agricole sau a grădinilor de lângă case lăsate în paragină vor fi sancționați mult mai dur din 2025, notează ziua.md.

Primăriile vor fi în drept să majoreze impozitul funciar cu până la 300%. Același lucru se va putea întâmpla și în cazul clădirilor sau locuințelor neîngrijite sau părăsite.

Noua măsură se regăsește în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor și are scop încurajarea proprietarilor să întrețină și să utilizeze corespunzător bunurile imobile și terenurile agricole.

‹ adv ›

Astfel, impozitul va putea fi majorat pentru proprietarii care nu și-au lucrat terenurile timp de doi ani consecutiv.

Autoritățile locale vor fi responsabile de identificarea și evaluarea proprietăților care se încadrează în aceste criterii și de aplicarea noilor cote de impozitare.

Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, această măsură va descuraja lăsarea terenului agricol în paragină.

‹ adv ›

Expertul susține că cea mai viabilă soluție, în special pentru moldovenii din străinătate care dețin terenuri agricole, dar care nu sunt lucrate, este să îl dea în arendă întreprinderilor agricole sau gospodăriilor țărănești pentru a scăpa de penalități.

Ioniță nu exclude că, peste ani, mulți dintre deținători ar putea fi chiar desproprietăriți.

„Din punct de vedere teoretic proprietarii terenurilor agricole ar putea fi desproprietăriți, dar nu cred că asta va fi în realitate.

Vorbim de o sumă mică. Un om care are o datorie față de stat și el nu își onorează obligațiunile, statul are premise pentru a face o executare silită.

Nimeni nu împiedică însă persoanele care au teren agricol să îl dea în arendă”, a declarat Veaceslav Ioniță pentru Radio Moldova.

În același context, în cadrul recentei analize despre situația din agricultură, Ioniță critica măsura Guvernului din politica fiscală pentru 2025, care propune impunerea unui impozit de 20% persoanelor care dau în arendă terenuri agricole.

„Acțiunile guvernului creează un mecanism care ia bani de la oamenii săraci şi îi pune în buzunarele exportatorilor bogați.

Bugetul de stat nu primeşte decât 100 de milioane de lei. Iar ca efect social, inițiativa va avea un impact fără precedent asupra oamenilor săraci”, a declarat Veaceslav Ioniță.

‹ adv ›

Potrivit expertului, în prezent, în R. Moldova sunt 300 de mii de hectare de terenuri agricole nelucrate, iar în acest an pierderile din această cauză ar fi de aproximativ 8 miliarde de lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›