‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 martie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa ce materii prime vor fi reduse taxele vamale: bovine, peşti, crustacee, motoare electrice...

La ce materii prime vor fi reduse taxele vamale: bovine, peşti, crustacee, motoare electrice etc.

‹ adv ›
‹ adv ›

Materia primă utilizată în procesul de producere, care nu este disponibilă pe piața internă și nu poate fi importată prin acordurile de liber schimb, va fi scutită de taxe vamale.

Documentul aprobat de Guvern prevede modificări operate pentru 48 de poziţii tarifare, multe din care nu par a fi chiar materii prime: de la bovine vii destinate sacrificării sau pești, crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori, la subansambluri electronice, motoare și generatoare electrice etc.

Astfel, pentru o poziţie tarifară taxa vamală scade de la 75% la 15%; pentru 5 poziţii tarifare taxa vamală scade de la 15% la 5%; pentru o poziţie tarifară taxa vamală scade de la 5,5% la 5,2%; pentru o poziţie tarifară taxa vamală scade de la 6,5% la 5%; pentru 36 poziţii tarifare taxa vamală scade de la 1% la 15%, iar pentru patru poziţii tarifare sunt introduse modificări de ordin tehnic.

Se prevede că implementarea prevederilor proiectului nu va necesita careva cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Totodată, impactul pentru bugetul de stat al modificării taxelor vamale a fost estimat de MDED la aproximativ 466.000 de dolari (ceva mai mult de opt milioane de lei), „în condiţiile în care nu ar fi careva devieri ale valorii importurilor, şi acestea ar înregistra exact acelaşi nivel ca în anul 2022”.

Proiectul de lege are drept scop asigurarea condițiilor favorabile de activitate pentru producătorii autohtoni și a unui climat investițional propice în Republica Moldova.

‹ adv ›

Aceste modificări vor contribui la crearea unor condiții mai avantajoase pentru procurarea materiei prime, fără taxe vamale și la diminuarea costurilor de producție.

Mai mult, modificările vor conduce la deschiderea unor pieţe alternative, reducerea riscului dependenței de o singură piață de aprovizionare și sporirea dezvoltării industriei de prelucrare.

Totodată, proiectul va asigura respectarea angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, privind plafoanele tarifare stabilite la import. 

‹ adv ›

Astfel, Republica Moldova va avea o imagine credibilă pe plan internațional, iar agenții economici vor avea acces facilitat la piețele externe de desfacere.

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii