‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTemperaturi critice pentru pomi – cum variază în funcție de specie și fenofază

Temperaturi critice pentru pomi – cum variază în funcție de specie și fenofază

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Afectarea organelor de rod de îngheț poate lua mai multe forme. Formarea înghețului pe flori sau fructe poate să nu omoare țesutul, dar poate provoca deteriorarea pieliței fructului și o posibilă afectare a pulpei.

Înghețarea internă a țesuturilor de muguri, flori și fructe este cea care provoacă deteriorarea gravă sau moartea părților generative. Atunci când structurile florale mici, cum ar fi florile sau fructele, îngheață, acestea pot suferi mai multe forme de deteriorare.

Temperaturile severe distrug, de obicei, toți mugurii, floarea sau ovarele, fructe mici, ducând la afectarea rapidă a structurii.

‹ adv ›

O deteriorare puțin mai mică, ca în cazul piersicilor, poate provoca mutilarea fructelor (catfacing) împreună cu moartea parțială sau completă a ovulelor.

Fructul deteriorat poate rămâne pe pom până la recoltare, dar este slab format, de dimensiuni mici și nu poate fi comercializat.

Când fructele mici ale speciilor fructifere sunt grav afectate de îngheț, de obicei, sunt complet distruse sau vor fi malformate. În schimb, organele vegetative cum ar fi frunzele se vor dezgheța pe măsură ce temperaturile cresc și rămân nedeteriorate (cu excepția cazului în care au fost temperaturi extrem de scăzute).

‹ adv ›

Indici privind temperatura aerului au fost analizați prin cercetare și experiență în teren, pentru a fi utilizați în informarea producătorilor cu privire la temperatura la care se vor produce daune grave de îngheț în diferite structuri florale și vegetative.

Aceste temperaturi orientative pot fi utilizate în luarea deciziilor cu privire la momentul în care să înceapă operarea sistemelor de protecție activă și când acestea pot fi oprite în siguranță.

Informații detaliate cu privire la temperaturile critice ale aerului care indică necesitatea utilizării sistemelor de protecție împotriva înghețului în plantațiile pomicole sunt furnizate în următoarele tabele.

‹ adv ›

Trebuie remarcat faptul că valorile prezentate în următoarele tabele sunt, de obicei, caracteristice pentru soiurile cu rezistență medie. Există diferențe substanțiale între soiuri în ceea ce privește rezistența la temperaturi reduse, de la stadiile de repaus vegetativ până la fazele timpurii, înainte de înflorire.

Respectiv, atunci când optați pentru un anumit soi, ar trebuie să analizați bine caracteristicile acestuia.

Fenofazele BBCH la cultura mărului:

  • BBCH 5: Mugurii pomilor de măr încep să se umfle și să se pregătească să iasă din repausul de iarnă.
    BBCH 7: Mugurii sunt umflați, dar nu s-au deschis încă.
    BBCH 9: Mugurii se pregătesc să se deschidă.
    BBCH 51: înmugurirea începe, mugurii încep să se deschidă.
    BBCH 53: Bobocii încep să se dezvolte și devin vizibili.
    BBCH 55: Bobocii sunt în faza de jumătate, pregătindu-se să se deschidă.
    BBCH 57: Începutul înfloririi, primele flori încep să se deschidă.
    BBCH 59: Majoritatea florilor sunt deschise, dar nu toate.
    BBCH 65: Căderea petalelor, petalele încep să cadă și florile se usucă.

Fenofazele BBCH la cultura părului:

  • BBCH 51: se referă la stadiul de dezvoltare a mugurilor de păr în care solzii protectori încep să se deschidă pentru a expune mugurii.
  • BBCH 53: se referă la stadiul în care mugurii au început să se umfle și bobocii de flori sunt vizibili în interior.
  • BBCH 55: se referă la stadiul în care bobocii de flori sunt strâns grupați și încă închiși într-un înveliș.
  • BBCH 61: se referă la stadiul în care primele petale albe încep să apară și să devină vizibile.
  • BBCH 63: se referă la stadiul în care toate petalele sunt albe și florile sunt aproape gata să înflorească.
  • BBCH 65: se referă la stadiul în care primele flori sunt deschise și petalele sunt pline de culoare.
  • BBCH 67: se referă la stadiul în care majoritatea florilor sunt deschise și pline de culoare.
  • BBCH 69: se referă la stadiul după înflorire, când florile au căzut și fructele încep să se formeze.

Fenofazele BBCH la cultura prunului:

  • BBCH 51: se referă la stadiul în care mugurii de prun încep să se umfle și să se deschidă.
  • BBCH 55: se referă la stadiul în care primele petale albe sunt vizibile în jurul mugurilor și încep să se deschidă.
  • BBCH 57: se referă la stadiul în care florile încep să-și dezvăluie centrii galbeni și staminele, iar petalele încă sunt închise.
  • BBCH 59: se referă la stadiul în care bobocii de flori sunt strâns grupați și încă închiși într-un înveliș.
  • BBCH 61: se referă la stadiul în care primele petale albe încep să apară și să devină vizibile.
  • BBCH 65: se referă la stadiul în care primele flori sunt deschise și petalele sunt pline de culoare.
  • BBCH 67: se referă la stadiul în care majoritatea florilor sunt deschise și pline de culoare.
  • BBCH 69: se referă la stadiul după înflorire, când florile au căzut și fructele încep să se formeze.

Fenofazele BBCH la cultura cireșului:

  • BBCH 53: lăstarii și mugurii încep să crească și să se umfle.
  • BBCH 55: această etapă poate fi asociată cu fenofaza când mugurii încep să se deschidă și apar frunzele tinere.
  • BBCH 57: mugurii se deschid complet și inflorescențele sunt vizibile sub forma unor grupuri compacte.
  • BBCH 61: această etapă poate fi asociată cu primele flori cu petale vizibile.
  • BBCH 65: această etapă poate fi asociată cu primele flori cu toate petalele deschise).
  • BBCH 67: toate florile cu petale deschise și majoritatea staminelor la lungime maximă.
  • BBCH 69: majoritatea florilor au căzut, iar formarea fructelor începe.

Fenofazele BBCH la cultura caisului:

  • BBCH 51: apariția lăstarilor laterali și primordiilor florale.
  • BBCH 59: primele flori cu caliciul roșu vizibil.
  • BBCH 61: primele flori cu petale vizibile.
  • BBCH 65: primele flori cu toate petalele deschise.
  • BBCH 67: toate florile cu petale deschise și majoritatea staminelor la lungime maximă.
  • BBCH 71: fructul începe să se dezvolte și se acoperă cu caliciul roșu.
  • BBCH 73: fructul continuă să se dezvolte și se colorează în verde.

Fenofazele BBCH la cultura piersicului:

  • BBCH 51 și 53: se referă la stadiul în care mugurii au început să se umfle, dar nu au început să crească încă.
  • BBCH 57 și 59: se referă la stadiul de dezvoltare a florilor când caliciul este încă verde sau a început să devină roșu.
  • BBCH 61: se referă la stadiul în care primele petale încep să apară și să devină vizibile.
  • BBCH 65: majoritatea florilor sunt deschise și pline de culoare.
  • BBCH 67: se referă la stadiul în care florile au început să cadă, dar încă mai există flori pe ramurile de piersic.
  • BBCH 69: se referă la stadiul după înflorire, când florile au căzut și fructele încep să se formeze.

Sursă date: ssl.acesag.auburn.edu.

Fenofazele BBCH la vița de vie:

  • Etapa 09: umflarea primelor muguri.
  • Etapa 09-10: umflarea tuturor mugurilor.
  • Etapa 11: deschiderea mugurilor.
  • Etapa 13: apariția primei frunze complet dezvoltate.
  • Etapa 15: apariția celei de-a doua frunze complet dezvoltate.
  • Etapa 17: apariția celei de-a treia frunze complet dezvoltate.
  • Etapa 19: apariția a celei de-a patra frunze complet dezvoltate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›