‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 4 octombrie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTrei soiuri de porumb din Moldova, reglementate acum și pe piața din Uniunea Europeană

Trei soiuri de porumb din Moldova, reglementate acum și pe piața din Uniunea Europeană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din București (ISTIS) a introdus în Registrul de Stat al României trei hibrizi de porumb de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”.

Pintilie Pârvan, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” a precizat pentru Agrobiznes că acum 2 ani în urmă, pentru prima dată, a prezentat la Institutul de Stat de Testare și Rezistare a Soiurilor de Plante, trei hribrizi: Porumbeni 461 (FAO 460), Porumbeni 427 (FAO450) şi Porumbeni 310.

Datorită acestor cercetări, Republica Moldova va putea totodată, să promoveze și să comercializeze semințele în spațiul Uniunii Europene.

 „Automat, acești 3 hibrizi înregistrându-se pe piața României, vor fi introduși în catalogul soiurilor de plante a 28 de țări din Comunitatea Europeană. Aceasta este pentru țara noastră o noutate bombă”, a menționat Pintilie Pârvan.

‹ adv ›

Conform condiţiilor de testare ale României la valoarea agronomică şi de utilizare a unui soi, hibridul (soiul) se consideră satisfăcător dacă comparativ cu alte soiuri înscrise în Catalogul Oficial, este mai productiv şi are umiditatea boabelor la nivelul mediei pe zonă.

 „Soiul de hibrid „Porumbeni – 461” a demonstrat  în punctul de testare Mircea Vodă o roadă record, de aproape 20 de tone de boabe uscate la hectar, ținând cont de faptul că media pe republică la hectar este de 3-4 tone”, a spus Pintilie Pârvan.

Examinarea soiurilor a durat pe parcursul a 2 ani (2014-2015) în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor (CTS), amplasate în diferite condiţii ecologice ale ţării, la care s-au obţinut rezultate superioare soiurilor martori, în toate localităţile de testare. Datorită rezultatelor obţinute hibrizii nominalizaţi au trecut cu succes la comisia de înregistrare.

Regulile Institutului de Testare din România impun condiţii de testare a soiurilor pentru includere în Registrul de Stat pe parcursul a trei ani.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›