‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTurcia anunță că Ucraina, Rusia și ONU au ajuns la o înțelegere privind reluarea...

Turcia anunță că Ucraina, Rusia și ONU au ajuns la o înțelegere privind reluarea exporturilor de grâne pe Marea Neagră

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Turcia a anunțat că Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelegere în negocierile despre reluarea exporturilor de grâne ucrainene prin Marea Neagră blocate de invazia rusă, scrie agrobiznes.ro.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a spus miercuri că acordul final va fi semnat săptămâna viitoare când părțile implicate se vor întâlni din nou. 

Înțelegerea presupune înființarea unor puncte de control comune pentru verificarea transporturilor de cereale în porturi, în timp ce Turcia se va ocupa de garantarea siguranței rutelor de export pe Marea Neagră.

Turcia va înființa și un centru de coordonare împreună cu Ucraina, Rusia și ONU pentru organizarea exporturilor de grâne ucrainene, a anunțat Akar. 

Șeful Biroului Președintelui Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că misiunea centrului va fi să monitorizeze și să coordoneze navigația în siguranță pe Marea Neagră, iar președintele ucrainean a anunțat că se fac „eforturi semnificative” pentru reluarea aprovizionării piețelor mondiale cu alimente și că le mulțumește Turciei și ONU pentru ajutorul oferit.

Interfax, o agenție de știri din Rusia, l-a citat pe Piotr Iliciev, șeful departamentului organizațiilor internaționale al Ministerului de Externe, care a spus miercuri că Rusia dorește să verifice vasele care urmează să transporte grâul din Ucraina pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru a importa arme.

‹ adv ›

20 de milioane de tone de cereale blocate la Odesa

Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene au rămas blocate în silozurile din Odesa împreună cu zeci de nave de transport care zac în portul orașului din cauza blocadei rusești.

Discuțiile de la Istanbul dintre oficialii ucraineni, ruși, turci și ONU au avut loc în spatele ușilor închise într-o locație secretă.

Ucraina și Occidentul au acuzat faptul că Rusia a excerbat criza alimentară globală și că acțiunile sale au dus la creșterea inflației prin îngreunarea încercărilor de a aproviziona statele mai sărace cu grâne.

‹ adv ›

Diplomații care au luat parte la discuții au spus că un viitor acord ar presupune traversarea apelor minate din jurul porturilor ucrainene de către vasele care transportă grânele, o încetare a focului în zonă pentru a permite circulația navelor și inspectarea mărfurilor de către Turcia, cu ajutorul ONU, pentru a alina temerile Rusiei că exporturile ar putea fi folosite pentru a face contrabandă cu arme.

O sursă din diplomația rusă a fost citată de RIA spunând că printre cerințele Rusiei se numără înlăturarea „obstacolelor din calea exporturilor” create de sancțiunile occidentale, precum cele care afectează „asigurarea navelor, logistica, serviciile de transport și operațiunile bancare”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›