‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina a exportat în august 820 de mii de tone de cereale prin porturile...

Ucraina a exportat în august 820 de mii de tone de cereale prin porturile sale de la Dunăre

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ucraina a exportat în prima jumătate a lunii august 820.000 de tone metrice de cereale prin porturile sale de la Dunăre, fluviul fiind principala sa rută de export, au estimat analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, care, însă, nu au prezentat cifre comparative, transmite Reuters, scrie agrobiznes.ro.

Denys Marchuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar din Ucraina, a declarat că prin porturile ucrainene de la Dunăre ar putea fi exportate lunar aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale. Totuşi, exporturile pe Dunăre sunt afectate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare.

„Cea mai gravă dificultate cu care ne confruntăm o reprezintă desigur atacurile asupra infrastructurii portuare. Din cauza lor, exporturile au încetinit, preţurile la transportul de marfă au crescut, unii proprietari de nave refuză să plece din cauza situaţiei periculoase”, a explicat Marchuk.

Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmite Reuters.

„Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii”, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.

Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre – Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.

Din porturile ucrainene la Dunăre plecau aproape un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră. Ulterior, porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.

Săptămâna aceasta, Ministerul Agriculturii a informat că la data de 16 august exporturile ucrainene de cereale totalizau 3,3 milioane tone metrice. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›